Germania cere stoparea exporturilor de armament către dictatori și dă exemplu Emiratele. ”Nu ştii niciodată în ce direcţie o iau dictaturile”

0
75

Politicianul german Anton Hofreiter, din partea Verzilor, s-a pronunţat împotriva continuării exporturilor de armament ale Germaniei către ţări pe care el le-a descris drept dictaturi, transmite duminică dpa.

„Dacă livrezi arme, atunci acestea trebuie să ajungă în statele UE şi la membrii NATO, sau chiar la Ucraina, pentru că este o democraţie sub atac”, a declarat Hofreiter pentru dpa, scrie Agerpres.

În plus, a afirmat el, trebuie să ne gândim cu atenţie dacă există un interes geostrategic.

„Cu dictaturile, nu este de fapt niciodată în interesul nostru geostrategic (să trimitem arme – n.r.), pentru că nu ştii niciodată în ce direcţie o iau dictaturile”, a explicat el.

Hofreiter a menţionat Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite ca exemple de ţări care, în opinia sa, nu ar mai trebui să primească armament german. Totuşi, principalii parteneri din guvernul de coaliţie din Germania continuă să aprobe exporturi de armament către aceste ţări, remarcă dpa.

Potrivit datelor de la Ministerul Economiei, trei licenţe de export în sumă totală de 893.550 de euro au fost acordate pentru Arabia Saudită în prima jumătate a anului, iar 30 de licenţe în valoare de 59,7 milioane de euro au fost atribuite EAU.

„O ţară ca Emiratele Arabe Unite este o dictatură. O poţi numi şi monarhie, dar în realitate este o dictatură”, a apreciat Hofreiter, care a notat că EAU colaborează în Libia cu generalul Khalifa Haftar, care a fost susţinut de mercenarii Wagner, şi au sprijinit revolta din Sudan. „Pur şi simplu acest lucru nu este în interesul nostru geostrategic”, a spus el.

Hofreiter a mai declarat că se opune exporturilor de arme către Egipt.

Politicianul german a apreciat că, cu excepţia UE şi NATO, ar fi de acord cu livrarea de armament Indiei, o democraţie a cărei armată este în prezent echipată mai ales de Rusia.

„Poate că vom reuşi să atragem India mai mult de partea noastră prin intermediul anumitor exporturi”, a spus Hofreiter.

Până la invazia Rusiei asupra Ucrainei, în februarie 2022, Partidul Verzilor din Germania era o formaţiune ferm pacifistă şi se opunea din principiu tuturor exporturilor de armament, notează dpa. Însă, de la invazia pe scară largă a Rusiei asupra ţării vecine, Partidul Verzilor s-a numărat printre cei mai vocali susţinători ai exporturilor de arme pentru a ajuta Ucraina să se apere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.