În Slovenia a plouat într-o zi cât pentru o lună. Ploile torențiale au făcut ravagii în mare parte din țară

0
119

Ploile torenţiale şi inundaţii puternice au devastat Slovenia vineri, ucigând cel puţin trei oameni, dărmând drumuri şi poduri şi pătrunzând în clădiri, scrie AP.

Agenția de mediu slovenă a ridicat alerta meteorologică la cel mai înalt nivel, după ce echivalentul a o lună de ploaie a căzut în 24 de ore în părțile de nord, nord-vest și centrul țării europene.

Pe măsură ce ploaia continua să cadă vineri, autoritățile au avertizat despre mai multe inundații în alte zone din cauza râurilor care se umflau rapid.

Autoritățile au ordonat evacuarea a câteva mii de persoane în părți ale orașului Celje de-a lungul râului Savinja, inclusiv în zona orașului vechi. În amonte, în orașul Ljubno, același râu a măturat case și a provocat alunecări de teren.

Regiunea Koroska din nordul Sloveniei, la granița cu Austria, a fost cea mai grav afectată, poduri și drumuri distruse și alimentarea cu apă întreruptă în unele zone.

Autoritățile locale au cerut guvernului austriac să fie pregătit să ofere îngrijiri spitalicești pentru sloveni, dacă este necesar. Spitalul principal din capitala Sloveniei, Ljubljana, a declarat că funcționează în regim de alertă și le-a spus oamenilor să vină doar din motive urgente.

Trei persoane au murit

Poliția slovenă a declarat agenției oficiale de presă STA că trei persoane au murit de când vremea extremă a început joi seară. O femeie slovenă a murit în orașul central Kamnik, unde inundațiile din timpul nopții au blocat drumuri, iar autoritățile au închis grădinițele pentru o zi. Alți doi oameni, cetățeni olandezi, au murit într-o zonă muntoasă din apropierea orașului Kranj.

„Moartea din Kamnik ar fi putut fi cauzată de inundații, în timp ce decesele din munți ar fi putut fi cauzate de un fulger”, a declarat oficialul de poliție Maja Adlešič Ciperle. „Circumstanțele morților sunt încă în curs de stabilire”.

Fotografiile din presa locală au arătat mașini scufundate, drumuri crăpate și sate întregi inundate. Salvatorii au putut fi văzuți transportând copii dintr-o grădiniță blocată, în timp ce elicopterele ridicau oameni care urcau pe acoperișurile caselor lor inundate.

Soldații armatei au ajutat personalul de urgență în efortul de recuperare.

Președintele Natasa Pirc Musar a exprimat condoleanțe familiilor persoanelor decedate. Ea i-a sfătuit pe cetățeni „să rămână conectați și să se sprijine și să se ajute reciproc în aceste vremuri dificile și să aibă grijă de persoanele în vârstă și de alte persoane vulnerabile care au nevoie de ajutorul și sprijinul nostru”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.