12.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024

În Ucraina, în plină desfășurare a războiului, a început o campanie masivă împotriva corupției

Războiul a creat noi oportunități de corupție în Ucraina. Potrivit Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev, ucrainenii consideră corupția a doua cea mai importantă problemă după agresiunea rusă, scrie publicația independentă Meduza.

Echipa lui Volodimir Zelenski inițiază investigații și epurări în aparatul de stat, dar aceste măsuri până acum nu par suficient de sistematice. În același timp, guvernul central folosește nemulțumirea publicului față de cheltuielile pentru îmbunătățirea și ecologizarea orașelor în conflictul său de lungă durată cu primarii aleși popular. Jurnalistul și cercetătorul independent al politicii ucrainene Konstantin Skorkin vorbește despre campania anticorupție din apogeul războiului.

Pe fundalul luptelor în desfășurare în sudul și estul Ucrainei, precum și al bombardamentelor în alte părți ale țării, în orașele ucrainene se desfășoară o campanie de reconstrucție pe scară largă.
”Având în vedere deficitul bugetar în creștere și dependența de ajutorul extern, placarea cu faianță și amenajarea peisagistică par, cel puțin, prematură”, spune Konstantin Skorkin.

Problema este deosebit de acută la Kiev, deoarece conflictul politic dintre biroul președintelui și Vitali Klitschko, care conduce orașul, nu a încetat de fapt din momentul în care Volodimir Zelenski a venit la putere.

Specificul autorităților orașului Kiev constă în faptul că Klitschko combină două roluri – primarul ales popular și șeful administrației al orașului numit de președinte. Biroul președintelui a căutat de mult să-i limiteze puterile, iar orice problemă ce ține de economia orașului provoacă noi runde de tensiuni.

Corupție în Kiev

La începutul verii, o inspecție a Serviciului de Stat de Urgență a arătat că aproximativ o treime din adăposturile de protecție civilă din Kiev erau inutilizabile. Apoi au devenit cunoscute pe scară largă rezultatele licitațiilor într-unul dintre cartierele orașului, unde era planificată achiziționarea de tobe „pentru descărcarea psihologică a copiilor” și tăietoare de legume.

Primăria Kievului a fost supusă unor critici dure. Au existat zvonuri că în biroul președintelui ar fi fost deja găsit un candidat pentru a-l înlocui pe Klitschko în administrația de stat a orașului, pentru a-l priva de puteri. Dar încă o dată, demisia nu a venit.

Reconstrucția, între timp, continuă în orașele departe de linia frontului. De exemplu, primăria din Liov s-a ocupat de problemele ecologizării orașului pentru un milion de grivne, iar în regiunea Volîn au început o reparație costisitoare a stadionului. Pe fondul colectărilor necontenite pentru nevoile frontului sau asistența refugiaților, care sunt organizate de voluntari, astfel de cheltuieli din partea administrațiilor regionale provoacă nemulțumiri de înțeles. Acest lucru, la rândul său, este folosit în mod clar de guvernul central, care critică în mod regulat liderii regionali.

Șeful fracțiunii parlamentare a partidului de guvernământ Servitorul Poporului, David Arakhamia, a amenințat autoritățile locale cu limitarea puterilor lor:

”Dacă se opresc din cheltuirea banilor pe nevoi non-primare, pe lucruri care în niciun caz nu ne apropie de victorie, atunci Parlamentul va introduce restricții legislative pentru perioada legii marțiale”.

Muzeu de 14 milioane de euro

Un alt subiect fierbinte constă în planul de cheltuieli pentru acțiunile culturale și propagandistice ale autorităților. Povestea alocării de fonduri în valoare de 594 de milioane de grivne (14 milioane de euro) de către Ministerul Culturii pentru finalizarea Muzeului Holodomor a avut o mare rezonanță.

Devizul de construcție a fost aprobat chiar înainte de războiul pe scară largă, dar Volodimir Zelenski, după discuții aprinse, a refuzat această decizie. Au existat și multe întrebări legate de faptul că autoritățile au cheltuit 28 de milioane de grivne (670 de mii de euro) pentru a înlocui stema sovietică cu un trident pe un scut în apropierea gigantului „patria” din Kiev.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.