Îndulcitorul folosit în diverse produse la nivel global, de la Coca-Cola la gumă de mestecat, va fi declarat: ”posibil cancerigen”

0
97

Unul dintre cei mai comuni îndulcitori artificiali din lume urmează să fie declarat ”posibil cancerigen pentru oameni” luna viitoare de către OMS, potrivit unor surse care cunosc acest proces, scrie Reuters.

Aspartamul, folosit în produse de la sucurile dietetice Coca-Cola până la guma de mestecat Mars Extra și unele băuturi Snapple, va fi listat în iulie ca „posibil cancerigen pentru oameni” pentru prima dată de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC). componenta de cercetare a cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au spus sursele Reuters.

Hotărârea IARC, finalizată la începutul acestei luni după o întâlnire a experților externi ai grupului, este menită să evalueze dacă o substanță este un pericol potențial sau nu, pe baza tuturor dovezilor publicate.

Hotărâri similare IARC din trecut pentru diferite substanțe au ridicat îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora, au condus la procese și au făcut presiuni pe producători să recreeze rețete și să schimbe alternative. Acest lucru a condus la critici că evaluările IARC pot fi confuze pentru public.

JECFA, comitetul OMS pentru aditivi, analizează, de asemenea, utilizarea aspartamului în acest an. Reuniunea sa a început la sfârșitul lunii iunie și urmează să-și anunțe concluziile în aceeași zi în care IARC își face publică decizia – pe 14 iulie.

Ar putea fi o lovitură puternică pentru mai mulți giganți din piață

Hotărârile IARC pot avea un impact uriaș. În 2015, comitetul său a concluzionat că glifosatul (n.r. erbicid sistemic cu spectru larg și un desicant pentru culturi agricole) este „probabil cancerigen”. Ani mai târziu, chiar dacă alte organisme precum Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au contestat acest lucru, companiile încă simțeau efectele deciziei. În 2021, compania germană Bayer a pierdut cel de-al treilea recurs împotriva verdictelor tribunalelor americane care acordau despăgubiri clienților s-ar fi îmbolnăvit de cancer.

„IARC nu este un organism pentru siguranța alimentelor, iar evaluarea lor asupra aspartamului nu este cuprinzătoare din punct de vedere științific și se bazează în mare măsură pe cercetări larg discreditate”, a declarat Frances Hunt-Wood, secretarul general al Asociației Internaționale a Îndulcitorilor (ISA).

Organismul, ai cărui membri includ Mars Wrigley, o unitate Coca-Cola și Cargill, a declarat că are „îngrijorări serioase cu privire la concluziile IARC, care pot induce în eroare consumatorii”.

Directorul executiv al Consiliului Internațional al Asociațiilor de Băuturi, Kate Loatman, a spus că autoritățile de sănătate publică ar trebui să fie „profund îngrijorate” de „opinia scursă” și a avertizat, de asemenea, că „ar putea induce în eroare consumatorii în mod inutil să consume mai mult zahăr, mai degrabă decât să aleagă în condiții de siguranță opțiuni fără zahăr.”

Aspartamul a fost studiat pe larg ani de zile. Anul trecut, un studiu observațional efectuat în Franța pe 100.000 de adulți a arătat că persoanele care consumau cantități mai mari de îndulcitori artificiali – inclusiv aspartamul – au avut un risc ușor mai mare de cancer.

Aspartamul autorizat la nivel global

Aspartamul este autorizat pentru utilizare la nivel global de autoritățile de reglementare care au analizat toate dovezile disponibile, iar producătorii importanți de alimente și băuturi și-au apărat zeci de ani utilizarea ingredientului. IARC a declarat că a evaluat 1.300 de studii în analiza sa din iunie.

Modificările recente ale rețetelor de către gigantul de băuturi răcoritoare Pepsico demonstrează lupta pe care o are industria atunci când vine vorba de a echilibra preferințele gustative cu problemele de sănătate. Pepsico a eliminat aspartamul din sifone în 2015, aducându-l înapoi un an mai târziu, pentru a-l elimina din nou în 2020.

Listarea aspartamului ca posibil cancerigen are scopul de a motiva mai multe cercetări, au spus sursele apropiate IARC, care va ajuta agențiile, consumatorii și producătorii să tragă concluzii mai ferme.

Dar, de asemenea, probabil că va aprinde din nou dezbaterea asupra rolului IARC, precum și a siguranței îndulcitorilor în general.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.