OCDE: Plasticul din apele globale s-ar putea dubla până în 2060. Cum stă România la capitolul recliclare

0
76

Râurile, mările şi oceanele de la nivel global ar putea fi poluate cu 44 milioane de tone de plastic până în 2060, dublu faţă de nivelul din prezent, se estimează într-un raport recent al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Plasticul se numără printre ambalajele cel mai des folosite de români, dar rata sa de reciclare în România este de doar 30,05%, arată datele analizate de Clean Recycle

”Râurile, mările şi oceanele de la nivel global ar putea fi poluate cu 44 milioane de tone de plastic până în anul 2060 – o cantitate dublă faţă de nivelul din prezent”, potrivit unor estimări ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

România se află pe ultimul loc în UE privind reciclarea deşeurilor de ambalaje, procentul scăzând în 2020 la 39,87%, cu aproape 5% mai puţin faţă de anul 2019, conform ultimelor statistici europene. Recent, Comisia Europeană a inclus România în rândul ţărilor din Europa expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025 nici în ceea ce priveşte deşeurile municipale, nici în ceea ce priveşte deşeurile de ambalaje.

Deşi în Europa au fost luate măsuri drastice pentru a scădea producerea şi utilizarea în exces a cantităţilor de plastic, aceste deşeuri de ambalaje încă reprezintă o provocare pentru multe ţări din UE, potrivit unei analize a Clean Recycle, una dintre cele mai mari companii de pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP).

Plasticul – ambalajul preferat de români

Plasticul se numără printre ambalajele cel mai des folosite de români, dar rata sa de reciclare este de doar 30,05%, arată datele analizate de Clean Recycle. Cele mai reciclate deşeuri de ambalaje în România sunt cele din metal (51,12%) sau sticlă (42,67%).

În România, rata de reciclare a deşeurilor de ambalaje a scăzut cu 5%.

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană privind reciclarea deşeurilor de ambalaje, procentul scăzând în 2020 la 39,87%, cu aproape 5% mai puţin faţă de anul 2019, arată ultimele statistici europene**.

Comparativ, campionii UE la acest capitol sunt Belgia cu 79,2%, Olanda cu 74,7% şi Luxemburg cu 71,9%.

Ţintele de mediu au crescut în 2023, astfel că deşeurile de ambalaje ar trebui reciclate într-o proporţie de 65%. Din 2025, acest procent va urca la 70%.

Deşeurile de ambalaje puse pe piaţa din România trebuie raportate autorităţilor de mediu prin intermediul OIREP-urilor (Organizaţiile care Implementează Obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului). La nivelul primelor cinci luni din 2023, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 55.000 de tone de deşeuri reciclabile (hârtie/carton, plastic, PET, sticlă, oţel, aluminiu, lemn) pentru cele 700 de companii din portofoliul său. Din această cantitate, 3.600 de tone au fost deşeuri de plastic de tip PET, iar 11.400 tone – deşeuri de alte tipuri de plastic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.