22.8 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Israelul salvează 4 ostatici luați în atacul Hamas din 7 octombrie. Cel puțin 94 de palestinieni au fost uciși în urma raidului

Israelul a desfășurat sâmbătă cea mai mare operațiune de salvare a ostaticilor de la începutul celui mai recent război cu Hamas.

Armata israeliană a recuperate patru ostatici din centrul Gazei, pe fondul asaltului aerian și terestru al armatei.

Cel puțin 94 de palestinieni au murit, inclusiv copii. Aceștia au fost aduși la spitalele locale, a declarat un oficial din domeniul sănătății.

Momentul atacului a fost suprins de localnici.

Armata a spus că a eliberat următorii ostatici:

– Noa Argamani, 25 de ani;

– Almog Meir Jan, 21;

– Andrei Kozlov, 27 de ani;

– Shlomi Ziv, în vârstă de 40 de ani.

Într-o operațiune de zi în inima orașului Nuseirat, făcând raid în două locații simultan, în timp ce era sub foc. 

Ei au fost duși cu elicopterul pentru controale medicale și reuniuni pline de lacrimi cu cei dragi după 246 de zile de captivitate.

Argamani fusese unul dintre cei mai recunoscuți ostatici după ce fusese luat, ca și ceilalți trei, de la un festival de muzică.

Videoclipul cu răpirea ei, printre primii ieșiți la suprafață, o arăta așezată între doi bărbați pe o motocicletă în timp ce țipa: „Nu mă ucide!”

Mama ei, Liora, are cancer la creier în stadiul patru și în aprilie a lansat un videoclip în care se roagă să-și vadă fiica înainte de a muri.

Tatăl ei, Yaakov, a lăudat sâmbătă „cea mai morală armată din lume” pentru întoarcerea ei.

Într-un mesaj video lansat de guvern, Argamani încântată i-a spus prin telefon prim-ministrului Benjamin Netanyahu că este „foarte fericită”, spunând că nu a mai auzit ebraică de atâta vreme.

Într-o declarație, Netanyahu a promis că va continua luptele până când toți ostaticii vor fi eliberați.

Operațiunea a fost „de natură îndrăzneață, planificată cu brio și executată într-un mod extraordinar”, a spus ministrul Apărării Yoav Gallant.

Avioanele israeliene au zburat deasupra Fâșiei Gaza, în timp ce cadavrele a aproape 100 de palestinieni uciși au fost duse la Spitalul Al-Aqsa, unde purtătorul de cuvânt Khalil Degran a declarat pentru Associated Press că au sosit și peste 100 de răniți.

 Reporterii AP au văzut zeci de cadavre aduse din zonele Nuseirat și Deir al-Balah, în timp ce fumul s-a ridicat în depărtare și vehicule blindate au trecut.

Printre morți se afla un bebeluș.

„Cei doi veri ai mei au fost uciși, iar alți doi veri au fost grav răniți. Nu au comis niciun păcat. Stăteau acasă”, a spus o rudă.

Egiptul a condamnat „cu cei mai fermi termeni” atacurile Israelului asupra taberei de refugiați de la Nuseirat, ministerul său de externe numind-o o „încălcare flagrantă a tuturor regulilor dreptului internațional”.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.