33.9 C
București
luni, iulie 22, 2024

La câteva zile după presupusa moarte a șefului Wagner, Putin le cere mercenarilor să jure credință Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret prin care le cere tuturor mercenarilor să jure credință Rusiei, la câteva zile după ce a fost raportată moartea șefului lui Wagner, Evgheni Prigojin.

Soarta grupului Wagner – o companie militară privată rusă cu legături în Africa, Siria și Ucraina – a fost incertă de la o revolta de scurtă durată din iunie.

Prigojin și-a defilat mercenarii Wagner spre Moscova după luni de frustrări cauzate de lipsa succeselor rusești pe câmpul de luptă din Ucraina. Rebeliunea a fost anulată în liniște între Putin și Prigojin, bucătarul său personal, cândva, iar fostul confident de la Kremlin a fost exilat în Belarus.

Joi, Putin a adresat remarci scurte, impersonale, familiilor implicate în accidentul aviatic despre care se crede că a fost ucis Prigojin și ofițeri de top Wagner. 

Zborul de la Moscova la Sankt Petersburg a fost descris drept „execuția publică” a lui Prigojin.

Kremlinul a negat orice implicare în doborârea avionului.

Putin a spus că o investigație a ceea ce s-a întâmplat cu avionul privat este deja în curs.

Anchetatorii ruși au spus că identificarea celor 10 persoane găsite la locul accidentului era în curs de desfășurare. În plus, înregistrările de zbor de pe aeronavă au fost preluate și supuse unor teste criminalistice.

Lukașenko a spus că nu a oferit garanții de securitate lui Prigojin

Liderul belarus Alexandru Lukașenko a spus că nu a oferit garanții de securitate lui Prigojin în urma revoltei lui Wagner din Rusia, dar a adăugat că Putin nu a fost în spatele accidentului aviatic.

„Nu îmi pot imagina că Putin a făcut-o, că Putin este de vină pentru asta”, a spus Lukașenko.

Pentagonul a declarat joi că informațiile inițiale indică faptul că șeful Wagner a murit în accidentul aviatic de miercuri.

„Este probabil ca Prigojin să fi fost ucis și continuăm să evaluăm situația”, a declarat generalul de brigadă al Forțelor Aeriene ale SUA, Pat Ryder, în timpul unui briefing la Pentagon.

„Presa afirmă că a existat un anumit tip de rachetă sol-aer; evaluăm că informațiile sunt inexacte”, a spus Ryder, refuzând să detalieze mai multe.

Nici o instituție independentă de Rusia nu a confirmat moartea lui Prigojin.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.