12.6 C
București
luni, aprilie 22, 2024

La o zi după vizita lui Blinken în China, Biden îl numește pe președintele chinez Xi „dictator”

Ministerul de Externe al Chinei l-a acuzat pe președintele SUA de „provocare politică” după ce Joe Biden l-a numit pe Xi Jinping „dictator”, scrie The Guardian.

Comentariile „au încălcat grav demnitatea politică a Chinei”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning.

Biden a făcut aceste remarci la o zi după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, l-a întâlnit pe Xi într-o călătorie în China, care avea ca scop atenuarea tensiunilor dintre cele două țări. El a mai spus că Xi s-a simțit jenat când un balon chinez a fost descoperit pe teritoriul SUA la începutul acestui an.

„Motivul pentru care Xi Jinping s-a supărat foarte mult când am doborât acel balon care era plin cu echipamente de spionaj în el a fost că nu știa că este acolo”, a spus Biden la o strângere de fonduri în California, marți.

„Este o mare jenă pentru dictatori. Când nu știu ce se întâmplat. Balonul nu trebuia să meargă unde a fost găsit. A fost scăpat de pe cursul lui”, a adăugat Biden.

Un presupus balon spion chinez a zburat deasupra spațiului aerian al SUA în februarie. Acest incident și schimburile de vizite ale oficialilor americani și taiwanezi au amplificat recent tensiunile dintre SUA și China.

În martie, Xi și-a asigurat un al treilea mandat de președinte, făcându-l cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong.

Biden a mai spus că China „are dificultăți economice reale”.

Economia Chinei a stagnat în luna mai, din cauza previziunilor negative de creștere a producției industriale și a vânzărilor cu amănuntul, iar Beijingul va trebui să facă mai mult pentru a susține o redresare instabilă post-pandemie.

Blinken și Xi au convenit în întâlnirea lor de luni să stabilizeze rivalitatea intensă dintre Washington și Beijing, astfel încât aceasta să nu intre în conflict. Aceștia au convenit să continue angajamentul diplomatic cu mai multe vizite ale oficialilor americani în următoarele săptămâni și luni. Biden a spus mai târziu, marți, că trimisul american pentru climă, John Kerry, ar putea merge în China în curând.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.