19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Lumini ciudate observate în mai multe videoclipuri care suprind cutremurul din Maroc. Ce spun oamenii de știință | Video

Rapoarte despre „lumini misterioase de cutremur”, precum cele văzute în videoclipurile captate înainte de cutremurul de 6,8 grade din Maroc, de vineri, datează de secole în Grecia antică, scrie CNN.

Aceste lumini strălucitoare i-au nedumerit mult timp pe oamenii de știință și încă nu există un consens cu privire la ceea ce le cauzează, dar sunt „cu siguranță reale”, a spus John Derr, un geofizician pensionat care a lucrat la US Geological Survey. 

El a fost coautor al mai multor lucrări științifice despre luminile de cutremur sau EQL.

Ce sunt și cum se văd luminile de cutremur

„Vederea EQL depinde de întuneric şi de alţi factori favorizanţi”, a explicat John Derr pentru CNN într-un e-mail.

El a spus că videoclipul din Maroc care s-a răspândit online seamănă cu luminile surprinse de camere de securitate în timpul unui cutremur din 2007 din Pisco, Peru.

Juan Antonio Lira Cacho, profesor de fizică la Universidad Nacional Mayor de San Marcos din Peru şi la Universitatea Pontificală Catolică din Peru, care a studiat fenomenul, a declarat că înregistrările video realizate cu telefoanele mobile şi utilizarea pe scară largă a camerelor de securitate au facilitat studierea EQL.

„În urmă cu 40 de ani, era imposibil”, a spus el. „Dacă le vedeai, nimeni nu te-ar fi crezut”, spune cercetătorul peruan.

”Luminile de cutremure” pot lua mai multe forme

Luminile de la cutremure pot lua mai multe forme diferite, potrivit unui capitol despre acest fenomen, scris în colaborare cu Derr şi publicat în ediţia din 2019 a volumului Encyclopedia of Solid Earth Geophysics. 

Uneori, luminile pot fi asemănătoare cu fulgerele obişnuite sau pot apărea ca o bandă luminoasă în atmosferă, asemănătoare cu aurora boreală. Alteori, ele seamănă cu sfere luminoase care plutesc în aer. De asemenea, pot arăta ca nişte flăcări mici ce pâlpâie sau se mişcă de-a lungul sau în apropierea solului sau pot părea chiar ca nişte flăcări mai mari care ies din pământ.

O înregistrare video realizată în China cu puţin timp înainte de cutremurul din Sichuan din 2008 arată nori luminoşi plutind pe cer.

Cauze probabile

Friedemann Freund, colaborator al lui Derr, profesor la Universitatea San Jose şi fost cercetător la Centrul de Cercetare Ames al NASA, a venit cu o teorie pentru luminile cutremurelor.

Freund a explicat că, atunci când anumite defecte sau impurităţi din cristalele din roci sunt supuse unui stres mecanic – cum ar fi în timpul acumulării de tensiuni tectonice înainte sau în timpul unui cutremur major – acestea se sparg instantaneu şi generează electricitate. Roca este un izolator care, atunci când este solicitat mecanic, devine un semiconductor, a explicat el.

„Înainte de cutremure, volume uriaşe de rocă – sute de mii de kilometri cubi de roci din scoarţa terestră – sunt solicitate, iar tensiunile provoacă deplasarea granulelor, a formaţiunilor minerale, una în raport (cu) cealaltă”, a explicat el într-un interviu prin apel video.

„Este ca şi cum ai porni o baterie, generând sarcini electrice care pot circula din rocile tensionate în şi prin rocile netensionate. Încărcăturile se deplasează rapid, cu până la 200 de metri pe secundă”, a explicat el într-un articol din 2014 pentru The Conversation.

Alte teorii privind cauzele luminilor cutremurelor includ electricitatea statică produsă de fracturarea rocilor şi emanaţia de radon, printre multe altele.

În prezent, nu există un consens între seismologi cu privire la mecanismul care provoacă luminile cutremurelor, iar oamenii de ştiinţă încă încearcă să desluşească misterele acestor explozii.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.