Luptătorii lui Prigojin au vrut să ”ridice miza” în timpul revoltei. S-au apropiat de o bază nucleară rusă

0
107

În timp ce forțele rebele Wagner se îndreptau spre Moscova, pe 24 iunie, un contingent de vehicule militare a deviat spre est pe o autostradă în direcția unei baze fortificate a armatei ruse care deține arme nucleare, scrie Reuters.

Odată ce luptătorii Wagner ajung în mai multe regiuni rurale, traseul de supraveghere se pierde – la aproximativ 100 km de baza nucleară, Voronej-45. Reuters nu a putut confirma ce s-a întâmplat în continuare, iar oficialii occidentali au spus în mod repetat că stocul nuclear al Rusiei nu a fost niciodată în pericol în timpul revoltei, care s-a încheiat rapid și misterios mai târziu în acea zi.

Dar într-un interviu exclusiv, șeful serviciilor de informații militare al Ucrainei, Kyrylo Budanov, a spus că luptătorii Wagner au mers mult mai departe. El a spus că au ajuns la baza nucleară și că intenția lor era să achiziționeze mici dispozitive nucleare din epoca sovietică pentru a „ridică miza” în revolta lor. „Pentru că dacă ești pregătit să lupți până la ultimul om în picioare, aceasta este una dintre facilitățile care ridică semnificativ miza”, a spus Budanov.

Luptătorii Wagner impiedicați de o ușă

Singura barieră între luptătorii Wagner și armele nucleare, a spus Budanov, au fost ușile de la depozitul nuclear. „Ușile depozitului au fost închise și nu au intrat în secțiunea tehnică”, a spus el.

Reuters nu a putut determina independent dacă luptătorii Wagner au ajuns la Voronej-45. Budanov nu a furnizat dovezi pentru afirmația sa și a refuzat să spună ce discuții, dacă au existat, au avut loc cu Statele Unite și alți aliați despre incident. De asemenea, nu a spus de ce luptătorii s-au retras ulterior.

O sursă din estul Ucrainei ocupate de Rusia, care are cunoştinţă despre acest lucru, a declarat că acest lucru a provocat îngrijorare la Kremlin şi a dat un impuls pentru încheierea în grabă a rebeliunii, negociată în seara zilei de 24 iunie, cu ajutorul preşedintelui belarus Alexander Lukaşenko.

Oficialii americani şi-au exprimat îndoielile cu privire la această versiune. Ca răspuns la o întrebare referitoare la faptul că forţele Wagner au ajuns la bază şi au încercat să achiziţioneze arme nucleare, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Adam Hodge, a declarat:Nu suntem în măsură să coroborăm acest raport. Nu am avut niciun indiciu, în niciun moment, că armele sau materialele nucleare ar fi fost în pericol”. Kremlinul şi comandantul Wagner, Evgheni

Prigojin, nu au răspuns la întrebările pentru acest articol. Matt Korda, cercetător asociat senior şi manager de proiect pentru Proiectul de informare nucleară la Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani, a declarat că ar fi „practic imposibil ca un actor non-statal” să încalce securitatea nucleară rusă. Este posibil ca Wagner să fi avut la dispoziţie mii de soldaţi, a spus el, dar este puţin probabil ca vreunul dintre ei să ştie cum să detoneze o bombă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.