18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Mai mulți lucrători umanitari au fost uciși în bombardamente în Fâșia Gaza în timp ce încercau să livreze alimente

Lucrători umanitari, inclusiv un australian și două persoane despre care se spune că sunt britanici și polonezi, au fost uciși în Gaza, în ceea ce organizația de caritate a spus că a fost un atac israelian, scrie BBC.

Fondatorul World Central Kitchen, José Andrés, a declarat că personalul său a fost ucis „într-un atac aerian al IDF”.

Biroul de presă condus de Hamas din Gaza a dat vina și pe Israel. Presupusa lovitură nu a putut fi verificată independent.

Armata israeliană a declarat că efectuează o „evaluare amănunțită”.

O sursă medicală de la spitalul al-Aqsa din centrul Fâșiei Gaza a declarat pentru BBC că cadavrele celor patru lucrători și ale șoferului lor palestinian au fost aduse la spital după ce o mașină în care se deplasau pe drumul de coastă a fost lovită de un atac aerian la Deir al-Balah.

Prim-ministrul australian Anthony Albanese a confirmat că printre cei uciși se numără și lucrătorul umanitar Lalzawmi „Zomi” Frankcom și a oferit condoleanțe familiei și prietenilor.

Anthony Albanese: „Lalzawmi Frankcom s-a oferit voluntar în străinătate pentru a oferi ajutor prin această organizație caritabilă pentru oamenii care suferă de privațiuni uriașe în Gaza. Și acest lucru este complet inacceptabil”.

El a spus că Australia se așteaptă la „responsabilitate deplină”, adăugând că este o „tragedie care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată”.

Pașapoartele victimelor au fost arătate de jurnaliștii locali

O sursă medicală palestiniană a declarat pentru BBC că lucrătorii purtau veste antiglonț cu sigla WCK.

Jurnaliștii locali au distribuit online imagini cu pașapoartele despre care spun că aparțin lucrătorilor uciși, identificând persoane de mai multe naționalități diferite, dar nu au fost confirmate detalii.

Într-o declarație, WCK a spus că este „conștientă de rapoarte” conform cărora membri ai echipei sale au fost „uciși într-un atac al IDF [Forțele de Apărare Israelului] în timp ce lucraU pentru a sprijini eforturile noastre de livrare de alimente umanitare în Gaza”.

„Aceasta este o tragedie. Lucrătorii de ajutor umanitar și civilii nu ar trebui să fie niciodată o țintă, niciodată. Vom împărtăși mai multe informații când vom aduna toate faptele”, a adăugat acesta.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.