26.4 C
București
joi, iulie 25, 2024

Milioane de oameni așteaptă o eclipsă totală de soare în America de Nord. Cum se poate urmări fenomenul şi în Europa

Milioane de spectatori de-a lungul unui coridor îngust care se întinde de la Mexic la SUA până în Canada așteptă cu nerăbdare eclipsa totală de soare.

Fenomenul ar putea atrage cea mai mare mulțime de oameni strânsă vreodată în America de Nord, datorită căii dens populate și atragerii a mai mult de patru minute de întuneric la amiază în Texas și în alte locuri, scrie AP.  

Aproape toată lumea din America de Nord va vedea garantat cel puțin o eclipsă parțială, dacă vremea o permite.

„Acoperirea norilor este unul dintre cele mai dificile lucruri de prognozat”, a explicat duminică meteorologul Serviciului Național de Meteorologie Alexa Maines, la Centrul de Știință al Marii Lacuri din Cleveland. „Cel puțin, nu va ninge.”

Pentru eclipsa plină de luni, luna trebuie să se poziționeze chiar în fața soarelui, blocându-l în întregime.

Cât durează eclipsa de soare

Întunericul nesincronizat durează până la 4 minute și 28 de secunde. Este aproape de două ori mai lung decât a fost în timpul eclipsei americane de la coastă la coastă acum șapte ani, deoarece Luna este mai aproape de Pământ. Vor mai trece încă 21 de ani până când SUA va vedea o nouă eclipsă totală de soare la această scară.

Prelungind cinci ore de la prima rază de soare până la ultima, eclipsa de luni începe în Pacific și ajunge la Mazatlan, Mexic, înainte de a se muta în Texas, Oklahoma, Arkansas și alte 12 state americane din Midwest, Middle Atlantic și New Anglia, apoi Canada.

Ultima oprire: Newfoundland, cu eclipsa care se termină în Atlanticul de Nord.

Va dura doar 1 oră și 40 de minute pentru ca umbra lunii să parcurgă peste 6.500 de kilometri pe tot continentul.

Protecția ochilor este necesară cu ochelari de eclipsă și filtre adecvate pentru a privi soarele.

Experți de la NASA și zeci de universități sunt poziționați de-a lungul traseului, pregătiți să lanseze rachete de cercetare și baloane meteorologice și să efectueze experimente.

Cei șapte astronauți ai Stației Spațiale Internaționale vor fi, de asemenea, în căutare, la 435 de kilometri în sus.

Cum se poate urmări fenomenul şi în Europa

Eclipsa totală de Soare va fi vizibilă doar în America de Nord, dar va putea fi urmărită – virtual – oriunde în lume.

NASA, agenţia spaţială americană, oferă transmisiuni în direct ale eclipsei pe canalul său de YouTube şi pe contul său de Twitch. Transmisiunile se vor desfăşura de la ora 20.00 (ora României) până la ora 23.00, pentru a urmări întreaga traiectorie a eclipsei. În program sunt discuţii şi explicaţii cu invitaţi experţi în astronomie, precum şi o privire asupra eclipsei din interiorul telescopului.

Dacă vremea va fi bună, NASA ar putea, de asemenea, să împărtăşească imagini ale eclipsei din diferite unghiuri. De asemenea, oamenii pot pune întrebări – şi pot primi răspuns în direct – prin videochat (folosind hashtag-ul #askNASA).

MétéoMédia, canalul de televiziune din Quebec dedicat meteorologiei, va difuza, de asemenea, o emisiune specială la televiziune şi pe canalul său YouTube.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.