35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Myanmar primește primul transport de avioane de luptă rusești Su-30. Țara este condusă de o juntă militară

Myanmarul a primit primul transport de două avioane de luptă rusești Su-30, a declarat Charlie Than, ministrul comerțului din Myanmar, agenției de presă de stat ruse RIA, transmite Reuters.

„Au fost deja livrate două avioane”, a declarat Than pentru RIA înainte de Forumul Economic de Est, forumul anual al Rusiei care vizează dezvoltarea cooperării economice în regiune și încurajarea investițiilor străine, care începe duminică în portul Vladivostok.

Rusia şi Myanmar au semnat un contract în septembrie 2022 pentru livrarea a şase avioane de luptă Su-30SME, a precizat RIA.

„Două avioane au fost deja livrate”, a declarat Than pentru RIA, în marja Forumului Economic Estic, forumul anual al Rusiei care are ca scop dezvoltarea cooperării economice în regiune şi încurajarea investiţiilor străine. Reuniunea începe duminică în portul Vladivostok.

Livrarea are loc în plin război desfăşurat de Rusia în Ucraina, în condiţiile în care Rusia caută la rândul ei noi furnizori de arme pentru a putea susţine efortul de aprovizionare a trupelor.

Avionul de luptă multirol Suhoi Su-30SME este conceput pentru angajarea ţintelor aeriene ale inamicului, recunoaştere aeriană, angajare în luptă şi antrenamentul piloţilor, potrivit Rosoboronexport, exportatorul de arme al Rusiei, controlat de stat.

Pe de altă parte, Than a declarat pentru agenţia rusă TASS că la Forumul Economic Estic vor fi semnate o serie de acorduri bilaterale, inclusiv privind dezvoltarea turismului între cele două ţări.

Statele Unite au avertizat că susţinerea Rusiei pentru conducătorii militari din Myanmar este inacceptabilă şi destabilizatoare, furnizarea de arme către acest regim contribuind la alimentarea unui conflict devenit o catastrofă pentru ţară.

Ministrul rus al apărării şi şeful diplomaţiei au vizitat Myanmarul, în timp ce şeful juntei, Min Aung Hlaing, a fost în Rusia de mai multe ori din 2021 şi a primit un titlu onorific de doctor.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.