12.6 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Nagorno Karabah îşi anunţă autodizolvarea şi încetarea existenței de la 1 ianuarie 2024. Zeci de mii de oameni fug în Armenia

Republica autoproclamată Nagorno Karabah şi-a anunţat joi autodizolvarea sa şi a tuturor instituţiilor sale, începând de la 1 ianuarie 2024, la o săptămână după o ofensivă-fulger victorioasă a Azerbaidjanului, scrie AFP.

Liderul acestei enclave secesioniste azere, Samvel Şahramanian anunţă, în acest decret, dizolvarea ”tuturor instituţiilor guvernamentale şi organizaţiilor (…) la 1 ianuarie 2024” şi stabileşte că, prin urmare, ”Republica Nagorno Karabah (Arţah) încetează să existe”.

Armenii din Nagorno Karabah au fost înfrânţi militar, săptămâna trecută, în doar 24 de ore, o înfrângere care i-a obligat să capituleze în faţa Azerbaidjanului, o ţară de care s-au deprins prin secesiune la căderea URSS, în urmă cu peste 30 de ani.

Armenia, care a susţinut acest teritoriu timp de decenii, nu a intervenit militar de această dată, deschizând calea reintegrării regiunii în Azerbaidjan.

Populaţia armeană din Nagorno Karabah a început un exod, iar aproximativ 65.000 de oameni, reprezentând jumătate dintre cei 120.000 de locuitori ai enclavei, au fugit, în câteva zile, de frica de a fi ţinta represiunii azere, în pofida promisiunii Baku de a le respecta drepturile.

În decretul autodizolvării republicii autoproclamate, liderul Arţah – numele armean al nagorno Karabah – subliniază că după cunoaşterea condiţiilor întoarcerii regiunii sub controlul Azerbaidjanului, locuitorii şi refugiaţii vor putea ”să ia individual decizia de a rămâne sau de a reveni în nagorno Karabah”.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.