12.4 C
București
joi, aprilie 25, 2024

NASA afirmă că ar fi găsit un posibil indiciu de viață pe o exoplanetă îndepărtată aflată la 120 de ani lumină

Oamenii de știință de la NASA au anunțat existența unui posibil ocean de apă pe o exoplanetă gigantică aflată la câțiva ani lumină distanță și, de asemenea, un indiciu chimic al unui potential semn de viață, scrie The Guardian.

Descoperirea „intrigantă” a fost făcută de telescopul James Webb al agenției spațiale, care analizează la 120 de ani lumină de Pământ în constelația Leului, bazându-se pe studiile anterioare ale regiunii folosind predecesorii lui Webb, Hubble și Kepler.

Cercetătorii au numit exoplaneta K2-18 b, o denumire banală pentru ceva cu o asemenea importanţă potenţială. Cu o masă de aproape nouă ori mai mare decât cea a Pământului, aceasta este, conform NASA, „o exoplanetă Hycean, una care are potenţialul de a poseda o atmosferă bogată în hidrogen şi o suprafaţă acoperită de un ocean de apă”.

Agenţia spaţială a declarat că observaţiile sale privind compoziţia chimică a atmosferei planetei sugerează posibilitatea existenţei unei lumi oceanice. „Abundenţa metanului şi a dioxidului de carbon şi lipsa amoniacului susţin ipoteza că ar putea exista un ocean de apă sub o atmosferă bogată în hidrogen în K2-18 b”, a precizat agenţia.

Molecula care arată semne de viață

Dar NASA a sugerat, de asemenea, o posibilitate şi mai remarcabilă în potenţiala descoperire a unei molecule numite sulfură de dimetil (DMS), care pe Pământ este produsă doar de viaţă.

„Cea mai mare parte a DMS din atmosfera Pământului este emisă de fitoplanctonul din mediile marine”, se arată în comunicatul de presă al NASA.

Cu toate acestea, prezenţa DMS nu a fost încă confirmată şi necesită investigaţii suplimentare. „Viitoarele observaţii Webb ar trebui să fie în măsură să confirme dacă DMS este într-adevăr prezent în atmosfera lui K2-18 b la niveluri semnificative”, a declarat Nikku Madhusudhan, astronom la Universitatea din Cambridge şi autor principal al cercetării NASA.

Nu ar fi prima dată când NASA găseşte indicii ale prezenţei apei pe alte planete. Anterior, vapori de apă au fost descoperiţi pe o exoplanetă mai mică, HAT-P-11b, de mărimea aproximativă a planetei Neptun din constelaţia Cygnus, aflată, de asemenea, la 120 de ani lumină distanţă.

Oamenii de știință nu dau certitudini

Dar oamenii de ştiinţă sunt încântaţi de această descoperire, chiar dacă avertizează că aceasta nu înseamnă neapărat că planeta ar putea susţine viaţa.

„Descoperirile noastre subliniază importanţa luării în considerare a diverselor medii locuibile în căutarea vieţii în altă parte”, a declarat Madhusudhan.

„În mod tradiţional, căutarea vieţii pe exoplanete s-a axat în principal pe planetele stâncoase mai mici, dar lumile Hycean mai mari sunt semnificativ favorabile observaţiilor atmosferice”. 

Orbitând în jurul stelei pitice reci K2-18, exoplaneta, cu o rază de 2,6 ori mai mare decât cea a Pământului, se află în ceea ce NASA numeşte zona locuibilă, o regiune din jurul unei stele în care pot fi prezente planete cu apă lichidă.

Interiorul său conţine probabil o manta mare de gheaţă de înaltă presiune, asemănătoare cu Neptun, spune NASA, dar probabil are o atmosferă mai subţire, bogată în hidrogen, şi o suprafaţă oceanică. Se preconizează că lumile hiacice au oceane de apă, dar pe K2-18 b este posibil ca oceanul să fie prea fierbinte pentru a fi locuibil.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.