O nouă spălare pe creier. Oamenii din întreaga lume stau la coadă să le fie scanat irisul pentru criptomonede Worldcoin gratuite

0
201

Oamenii din întreaga lume își scanează globii oculari în schimbul unui ID digital și al promisiunii unei criptomonede gratuite, eliminând preocupările autorităților de reglementare a datelor, scrie Reuters.

Fondat de Sam Altman, CEO al dezvoltatorului ChatGPT OpenAI, proiectul Worldcoin spune că îşi propune să creeze o nouă ”reţea de identitate şi financiară” şi că ID-ul său digital va permite utilizatorilor, printre altele, să demonstreze online că sunt oameni, nu un bot.

Proiectul a fost lansat luni, scanările globului ocular având loc în ţări precum Marea Britanie, Japonia şi India.

La o conferinţă de criptomonede din Tokyo, oamenii au stat marţi la coadă în faţa unui glob argintiu strălucitor, flancat de pancarte pe care scria: ”Orbs sunt aici”.

Solicitanţii s-au aliniat pentru a-şi scana irisul de către dispozitiv, înainte de a aştepta cele 25 de monede Worldcoin gratuite, despre care compania spune că utilizatorii verificaţi le pot revendica.

Utilizatorii au declarat pentru Reuters că au cântărit îngrijorările legate de colectarea datelor şi curiozitatea lor faţă de proiect, care spune că a emis ID-uri pentru peste două milioane de oameni din 120 de ţări, mai ales în timpul unei perioade de probă în ultimii doi ani.

”Există riscul ca datele proprii să fie colectate de o companie, dar îmi place să urmăresc cele mai actualizate proiecte cripto. Mi-a fost puţin frică, dar am făcut-o acum şi nu pot da înapoi”, a spus Saeki Sasaki, 33 de ani.

Colectarea de date de la Worldcoin este ”un potenţial coşmar de confidenţialitate”, a declarat Electronic Privacy Information Center, un militant pentru confidenţialitate din SUA.

Worldcoin nu a răspuns la întrebările Reuters cu privire la politicile sale de confidenţialitate trimise prin e-mail marţi.

Site-ul web al companiei spune că proiectul este ”complet privat” şi că fie datele biometrice sunt şterse, fie utilizatorii pot opta pentru stocarea lor în formă criptată.

Bani gratis

Luni, în holul unui spaţiu de lucru în comun din estul Londrei, doi reprezentanţi Worldcoin au arătat unui mic grup de oameni cum să descarce aplicaţia şi să fie scanate, împărţind apoi tricouri şi autocolante gratuite cu ”om verificat”.

Christian, un designer grafic în vârstă de 34 de ani, a spus că participă pentru că era ”intrigat”.

El urmăreşte evoluţiile inteligenţei artificiale (AI) şi cripto, cumpărând criptomonede ”doar pentru distracţie”.

”Cred că în viitor AI va fi greu de diferenţiat de oameni şi cred că acest lucru poate rezolva această problemă şi asta este destul de uimitor”, a spus el, refuzând să-şi dea numele complet din motive de confidenţialitate.

Monedele Worldcoin s-au tranzacţionat marţi în jurul valorii de 2,30 USD pe cea mai mare platformă de tranzacţionare din lume, Binance, marţi.

Pentru mulţi utilizatori, promisiunea câştigurilor financiare din monedele cripto a fost suficientă pentru a-i face să îşi predea date personale.

Ali, un student de inginerie chimică în vârstă de 22 de ani, care şi-a investit o parte din împrumutul studenţesc în cripto, a spus că a calculat că cele 25 de monede gratuite ar putea fi vândute între 70 şi 80 de dolari la preţurile curente.

„I-am spus fratelui meu despre asta azi dimineaţă. I-am spus: sunt bani gratis, vrei să vii cu mine să-i iei?”

Atât Christian, cât şi Ali au declarat că nu au citit politica de confidenţialitate a Worldcoin, care spune că datele pot fi transmise subcontractanţilor şi ar putea fi accesate de guverne şi autorităţi – deşi mai spune că ia măsuri pentru a atenua riscurile şi foloseşte criptarea pentru a opri accesul neautorizat.

”Este destul de îngrijorător, dar cred că multe companii au datele noastre în acest moment”, a spus Ali.

Grupul britanic pentru campanii de confidenţialitate Big Brother Watch a spus că există riscul ca datele biometrice să fie piratate sau exploatate.

”Sistemele de identificare digitală măresc controlul de stat şi corporativ asupra vieţii persoanelor şi rareori se ridică la înălţimea beneficiilor extraordinare pe care tehnocraţii tind să le atribuie acestora”, a spus responsabilul senior de advocacy Madeleine Stone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.