12.6 C
București
luni, aprilie 22, 2024

Parchetul lui Kövesi pune tunurile pe corupția din Bulgaria. 15% din banii UE ai țării au fost deturnați

Procurorul european Laura Codruța Kövesi pune tunurile pe Bulgaria – văzută de mult ca unul dintre cele mai flagrante exemple ale UE de impotență a Bruxelles-ului în fața furtului de fonduri europene, scrie Politico.

Joi, Parchetul European (EPPO) a percheziţionat 28 de case şi birouri, ca parte a eforturilor de investigare a utilizării abuzive a numerarului UE în proiecte feroviare, în timp ce primarul unui orăşel a fost arestat miercuri.

De câțiva ani se așteaptă un bilanț, politicieni de frunte din tabăra reformistă din Bulgaria susținând că fraudarea fondurilor UE a devenit unul dintre principalele fluxuri de venituri ale grupurilor criminale organizate. 

Centrul pentru Studiul Democrației, o organizație neguvernamentală din Sofia, a concluzionat în 2020 că până la 15% din banii UE ai țării au fost deturnați în mod regulat.

EPPO desfășoară în prezent 143 de investigații în Bulgaria, cu „daune totale estimate” în valoare totală de 492 de milioane de euro, potrivit raportului său din 2022.

Fiind cea mai săracă națiune a UE, Bulgaria caută în mod regulat infuzii de sprijin din partea contribuabililor europeni pentru a ajuta la construirea infrastructurii sale și pentru a face vechile sale clădiri din era socialistă mai eficiente din punct de vedere energetic.

EPPO, care se ocupă de urmărirea penală a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE, a declarat că investighează două proiecte de modernizare a infrastructurii feroviare, în valoare de peste 241 de milioane de euro din finanțare UE, și un grant pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor rezidențiale, clădiri din orașul General Toshevo, în valoare de 169.000 de euro.

„Mai mulți martori și suspecți vor fi audiați”, se arată într-un comunicat.

Peste 100 de agenți de la poliția și serviciul de spionaj intern din Bulgaria au efectuat raiduri joi în legătură cu linia de cale ferată dintre orașele Kostenets și Septemvri, care a primit finanțare în valoare de 130 de milioane de euro de la Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA). 

Utilizarea forțelor de securitate bulgare este un semn al gradului de dependență a EPPO de sprijinul guvernului bulgar și al oficialilor de rang înalt. Guvernul premierului Nikolai Denkov, care a ajuns la putere abia pe 6 iunie, s-a angajat să elimine corupția și să se asigure că forțele de securitate nu sunt conduse de Rusia. Este, de asemenea, semnificativ faptul că Ivan Gheshev, procurorul șef extrem de controversat al țării, a fost forțat să demisioneze la mijlocul lunii iunie, deoarece mulți bulgari îl considerau de multă vreme un obstacol în calea anchetelor privind corupția la nivel înalt.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.