23.5 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Partidul pro-rus al lui Fico câștigă alegerile din Slovacia. Consensul UE privind sprijinul Ucrainei, sub semnul întrebării

Partidul condus de o personalitate pro-Kremlin s-a clasat pe primul loc după ce a obținut mai multe voturi decât se aștepta la alegerile din Slovacia, arată rezultatele preliminare, conform CNN.

Potrivit rezultatelor preliminare publicate de Biroul de Statistică al Slovaciei la ora locală 6 dimineața, partidul populist SMER al lui Robert Fico a câștigat 23,3% din voturi.

Slovacia Progresistă (PS), un partid liberal și pro-ucrainean, a câștigat 17%.

Fico, fost prim-ministru de două ori, are acum șansa de a-și recâștiga postul, dar trebuie să caute mai întâi parteneri de coaliție, deoarece partidul său nu și-a asigurat o cotă suficient de mare din voturi pentru a câștiga definitiv.

Fostul coleg al lui Fico şi liderul HLAS, Peter Pellegrini, şi-a păstrat deschise opţiunile privind viitoarele coaliţii în comentarii televizate, pe măsură ce rezultatele deveneau mai clare.

Ce ar însemna un guvern condus de Fico

Un guvern condus de Fico şi de partidul său SMER-SSD ar însemna că Slovacia, membră NATO, s-ar alătura Ungariei în contestarea consensului Uniunii Europene privind sprijinul acordat Ucrainei, chiar în momentul în care blocul încearcă să îşi menţină unitatea în opoziţia faţă de invazia Rusiei.

„Vrem să evaluăm totul, aşa că vom aştepta numărarea finală”, a declarat Robert Kalinak, un candidat SMER-SSD şi aliat de lungă durată al lui Fico, adăugând că partidul va comenta rezultatele complete mai târziu duminică.

Sondajele de la ieşirea de la urne au dat PS drept câştigător, dar proiecţiile a două site-uri de ştiri slovace, bazate pe rezultatele obţinute în 90% din districte, îl dau pe Fico drept câştigător cu o marjă de aproximativ 5 sau 6 puncte procentuale.

Partidul PS a pledat pentru menţinerea sprijinului puternic al Slovaciei pentru Ucraina şi, de asemenea, ar urma probabil o linie liberală în cadrul UE în chestiuni precum votul majoritar pentru a face blocul mai flexibil, politicile ecologice şi drepturile LGBT.
 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.