12.4 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Politico: România ”a reacționat cu furie” și critică Rusia pentru „încălcarea gravă a integrității teritoriale”

România a reacționat cu furie miercuri după ce resturi de la o dronă ucigașă rusă au fost găsite pe teritoriul său de lângă Dunăre, în urma atacului Moscovei asupra unui port ucrainean, scrie Politico.

Aterizarea resturilor de drone ruse în România ar fi „o încălcare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României”, a declarat miercuri președintele țării Klaus Iohannis.

Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat că bucăți din drona de atac au fost descoperite în țara, care este membră a alianței militare NATO.

„Am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care s-au discutat în spațiul public și confirm că au fost găsite piese care ar putea fi o dronă”, a declarat miercuri Tîlvăr, potrivit presei locale Antena 3.

Rusia a bombardat porturile ucrainene de pe malul Dunării de când președintele Vladimir Putin s-a retras din acordul cu cereale la Marea Neagră, rachete și drone aterizează frecvent în apropierea României.

Ucraina a anunțat încă de luni că resturi rusești au căzut pe teritoriul României

Ucraina a declarat luni că resturi rusești au căzut pe teritoriul României în urma unui atac, care la început a fost negat cu fermitate de Iohannis.

După ce Tîlvăr a confirmat că au fost descoperite epave de drone, Iohannis a spus că a fost informat „în timp real” și că a solicitat o „investigație urgentă și profesională” asupra originii resturilor și a modului în care acestea au aterizat pe teritoriul României. 

Dacă se confirmă că resturile sunt rusești, ar fi „complet inacceptabil”, a adăugat Iohannis.

În noiembrie anul trecut, NATO a purtat  discuții de criză după ce o rachetă a aterizat în Polonia, deși președintele american Joe Biden a spus ulterior că este puțin probabil să fi fost trasă din Rusia.

În calitate de membre NATO, România și Polonia sunt protejate de articolul 5 din tratatele alianței militare, care spune că un atac asupra unui membru va fi considerat un atac asupra tuturor membrilor.

Iohannis a spus că țara este „în alertă” și în contact cu aliații NATO.

„În cadrul NATO, suntem foarte bine apărăți”, a spus el. „Și România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din întreaga noastră istorie.”

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.