Portul Constanța va deveni principala rută de expediere a cerealelor din Ucraina după prăbușirea acordului de la Marea Neagră

0
105

Portul Constanța va deveni principala rută alternativă a Ucrainei pentru cereale după retragerea Rusiei din acordul de transport maritim la Marea Neagră.

Portul are capacitatea de a gestiona încărcături suplimentare până la jumătatea lunii august, a declarat șeful operatorului portuar Comvex, scrie Reuters.

Chiar înainte ca Rusia să părăsească luni acordul de trecere sigură a cerealelor prin porturile Ucrainei, Constanța a apărut ca cea mai mare rută alternativă de transport maritim. Portul s-a ocupat de aproximativ o treime din exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul războiului.

Presiunea de tranzit va crește asupra Constanței, care se ocupă în mod tradițional de exporturile de culturi țării noastre și ale vecinilor fără ieșire la mare, inclusiv Ungaria și Serbia.

În total, a manipulat 15,25 milioane de tone metrice de cereale în primele șase luni ale acestui an, o creștere cu 24,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, a declarat pentru Reuters Autoritatea Portului Constanța.

Cerealele ucrainene au reprezentat 7,5 milioane de tone din total. Prin comparație, operatorii portuari din Constanța au manipulat 8,6 milioane de tone de cereale ucrainene în tot anul 2022.

Viorel Panait, managerul operatorului portuar Comvex și președintele Asociației de Afaceri din Portul Constanța, a declarat pentru Reuters că o întârziere în recoltarea internă a cerealelor și reticența unor fermieri români de a-și vinde recoltele la prețuri mici au făcut ca capacitatea să fie disponibilă pentru cereale ucrainene până la jumătatea lunii august.

„Recoltarea în România începe ceva mai târziu decât în ​​Ucraina, ceea ce generează o pauză între cele două culturi”, a spus Panait. „Și unii fermieri români încă își păstrează recoltele, așa că vânzările stagnează în acest moment”.

„Acest lucru creează o disponibilitate de capacitate logistică de care ar putea beneficia Ucraina”.

Panait a mai spus că operatorii terminalelor de cereale au sporit investițiile în echipamente și management pentru a crește capacitatea de operare în comparație cu începutul războiului. Până acum, la vârf, Constanța a manipulat 25 de milioane de tone de cereale pe an, ceea ce Panait spunea că va fi depășit în 2023.

„Există un curs accelerat și toată lumea vrea să se țină de el, statul, autoritatea portuară, operatorii portuari urmăresc să mărească viteza de operare și de tranzit, precum și cantitățile de cereale”, a mai spus șeful Comvex.

Panait a spus că Comvex, care și-a dublat capacitatea de descărcare a barjei anul trecut, își mărește capacitatea de depozitare a cerealelor cu 25%, până la 250.000 de tone, într-o modernizare care va dura aproximativ opt luni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.