16.4 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

Povestea unei supraviețuitoare a incendiului din Hawaii: „Am trecut prin iad”

Flăcările erau peste tot și Ana Carolina Penedo avea de luat o decizie. Putea să rămână în mașina ei și să spere că șirul de vehicule care încearcă să fugă din Lahaina va începe miraculos să se miște, sau ea și mama ei ar putea fugi.

Incendiul care a devastat fosta capitală a Regatului Hawaii a consumat tot ce se vedea: magazine și clădiri istorice, un îndrăgit banan vechi de 150 de ani. În afara mașinii, jarul a aterizat asupra oamenilor care încercau să fugă din calea flăcărilor pe jos. Pentru Penedo, în vârstă de 42 de ani, singura cale de salvare la îndemână a fost oceanul.

„Trebuie să sărim în apă”, i-a spus ea mamei sale, care a fost de acord, deși nu știa să înoate.

Au fugit spre apă, ceea ce părea a fi cea mai bună opțiune într-o situație de urgență care se desfășura fără avertismente sau îndrumări din partea oficialilor. Sărind peste un perete de stâncă, s-au stropit cu apă pentru a stinge jarul care ploua în timp ce fumul întunecat le ardea ochii. 

Zeci de alții oameni li s-au alăturat pe acea întindere de apă – inclusiv sugari și victime ale arsurilor – fără ajutor nicăieri la vedere, în timp ce flăcările care se mișcau cu un kilometru pe minut au devastat Lahaina. Unii s-au agățat de stânci, în timp ce alții au înotat.

Penedo și-a petrecut orele tremurând de frig, intrând și ieșind din apă, în timp ce își imagina cum lucrurile s-ar putea înrăutăți – îi era teamă să nu leșine, sau mama ei să intre în șoc și să necesite prim ajutor. .

Au trecut unsprezece ore până când Garda de Coastă a SUA a aparut la fața locului și apoi pompierii care au transportat grupul la un adăpost.

„Am trecut prin iad cu mama mea”

„Am trecut prin iad cu mama mea”, a spus Penedo într-un interviu pentru The Guardian luni. „A trebuit să luptăm pentru viețile noastre.”

Cel puțin 99 de persoane au murit în ceea cel mai mortal incendiu din America din ultimul secol, iar oficialii au avertizat că numărul este probabil să crească semnificativ, operațiunea de căutare recuperând până la 20 de cadavre pe zi. Penedo și alți rezidenți se confruntă cu traume imense în timp ce încearcă să își amintească cum s-au petrecut lucrurile în acea zi.

„Ne simțim de parcă am rămas prinși. Fără avertismente, nimic, fără plan, fără evacuare, fără autoritate”, a spus ea.

Penedo mai simte mirosul acid de la flăcări. A zăbovit în părul ei timp de o săptămână, urmând-o de la centrul de urgență din Maui la un adăpost de urgență până la micul studio pe care îl împarte temporar cu mama ei, fostul soț și fiul de cinci ani.

Penedo, la fel ca mulți locuitori din Maui, a devenit din ce în ce mai frustrat de răspunsul guvernului la incendiu, atât de lipsa avertismentelor în timpul incendiului, cât și de distribuirea ajutoarelor în urma incendiului.

„Este ziua a șasea. Nu simțim că vine ajutor extern, ajutor masiv din partea guvernului. Sunt doar civili, prieteni care se ajută între ei”, a spus ea. „Ar trebui să fie aici. Unde este toată lumea? Avem nevoie de răspunsuri. Avem nevoie de o explicație.”

În schimb, Penedo a primit sprijin de la prieteni și străini. Nu știe ce va urma, a spus ea în timp ce stătea în fața căminului temporar oferit de un prieten de familie. Ea nu știe unde va locui sau unde va lucra pentru a-și întreține fiul.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.