19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Preşedintele azer i-a prezentat scuze lui Putin, după ce mai mulți soldați ruși au fost uciși în Karabah

Preşedintele azer Ilham Aliev i-a prezentat „scuze” omologului său rus Vladimir Putin joi, după ce soldaţi ruşi din cadrul forţei de menţinere a păcii au fost ucişi cu o zi în urmă în cursul ofensivei azere în Nagorno-Karabah, scrie AFP.

„Ilham Aliev şi-a cerut scuze şi a exprimat condoleanţe profunde pentru moartea tragică a soldaţilor contingentului rus”, a indicat preşedinţia rusă la finalul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri, fără să indice numărul militarilor ucişi.

O „anchetă aprofundată va fi efectuată cu privire la acest incident şi toţi cei responsabili vor fi pedepsiţi în mod corespunzător”, a asigurat Aliev, potrivit Kremlinului.

Putin a cerut să fie garantate „drepturile şi securitatea” armenilor

Totodată, Vladimir Putin i-a cerut lui Aliev să garanteze „drepturile şi securitatea” armenilor din Nagorno-Karabah în această discuţie telefonică, care a avut loc pe fondul negocierilor demarate între Baku şi responsabili separatişti din Karabah cu privire la reintegrarea acestui teritoriu în componenţa Azerbaidjanului.

Putin şi Aliev au discutat, de asemenea, despre măsurile de depăşire a problemelor umanitare din regiune, care de peste nouă luni este supusă unei blocade din partea Azerbaidjanului, care a tăiat singura cale de comunicare între Armenia şi Nagorno-Karabah, un teritoriu azer populat de 120.000 de etnici armeni, potrivit EFE.

Preşedintele azer s-a angajat să interacţioneze pe aceste teme cu forţele ruse de menţinere a păcii desfăşurate în Nagorno-Karabah din toamna anului 2020, după încheierea ultimului război pentru controlul teritoriului, a precizat Kremlinul.

După ce cu o zi în urmă s-a ajuns la o încetare a focului între autorităţile autoproclamatei republici şi Baku, după o operaţiune militară de 24 de ore lansată în 19 septembrie de Azerbaidjan pentru a restabili „suveranitatea” asupra Nagorno-Karabah, Putin şi Aliev au subliniat importanţa implementării consecvente a acordului cu ajutorul contingentului de menţinere a păcii.


Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.