Președintele BCE: Profiturile companiilor au condus la creșterea prețurilor anul trecut

0
92

Profiturile corporative au fost factorul determinant pentru creșterea prețurilor anul trecut și vor fi din nou în 2023, cu excepția cazului în care companiile sunt forțate să absoarbă creșterea costurilor salariale, a declarat șeful Băncii Centrale Europene, conform The Guardian.

Subliniind modul în care BCE intenționează să abordeze inflația în zona euro, Christine Lagarde a spus că este îngrijorată că firmele vor „testa” din nou apetitul consumatorilor de a plăti prețuri mai mari, în ciuda scăderii abrupte a majorității costurilor de afaceri din ultimele luni.

Într-un discurs la o conferință a băncii centrale din Portugalia, președintele Băncii Centrale a spus că se așteaptă ca lucrătorii să-și recupereze valoarea salariilor dinaintea pandemiei în următorii doi ani, dar dacă companiile ar transmite aceste creșteri către consumatori prin prețuri mai mari, inflația va persista mai mult decât se preconizează în prezent și rămân peste ținta de 2% a BCE.

Avertizând că ar putea fi nevoie de mai multe creșteri ale ratei dobânzii în acest an, comentariile lui Lagarde au fost susținute de șeful adjunct al Fondului Monetar Internațional, care a vorbit la aceeași conferință, care a afirmat că există riscul ca „inflația să se înrădăcineze”.

Gita Gopinath, care a fost până anul trecut economistul principal al FMI, a spus în discursul său că BCE și alte bănci centrale „ar trebui să fie pregătite să reacționeze cu forța” la semnele de inflație persistentă, în ciuda temerilor că costurile mai mari ale împrumuturilor ar putea duce la creșterea șomajului și la recesiune în multe țări.

Într-un studiu asupra inflației din țările europene, specialiștii FMI au spus că descoperirile lor au arătat că profiturile corporative au jucat un rol semnificativ în creșterea inflației în Europa, susținând preocupările lui Lagarde.

Citând cercetări realizate de Isabella Weber de la Universitatea din Massachusetts, FMI a spus: „Profiturile în creștere ale companiilor reprezintă aproape jumătate din creșterea inflației din Europa în ultimii doi ani, deoarece companiile au crescut prețurile cu mai mult decât creșterea costurilor energiei importate. Acum, când lucrătorii fac eforturi pentru creșterea salariilor pentru a recupera puterea de cumpărare pierdută, companiile ar putea fi nevoite să accepte o cotă mai mică de profit dacă inflația va rămâne pe drumul cel bun pentru a atinge ținta de 2% a Băncii Centrale Europene în 2025”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.