26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Primăvara fasciștilor europeni. Cum au ajuns partidele de extremă dreapta să urce în sondaje în toată Europa

Sunt vremuri amețitoare pentru extrema dreaptă a Europei. Imigrația ilegală crește, economia este anemică și războiul din Ucraina a menținut moara conspirației în funcțiune la capacitate maximă. 

Aceste evoluții au dus partidele la noi culmi – și în unele țări la guvernare – alimentând temerile unei schimbări tectonice spre dreapta a peisajului politic european, scrie Politico.  

”Frații Italiei” ai Giorgiei Meloni sunt deja la putere, în timp ce ”Raliul Național al Franței” este la doar 1 punct procentual de a fi primul partid al țării în sondaje.

Cele mai de succes partide de extremă dreaptă din Europa, fie că sunt în Olanda, Austria sau Scandinavia, au o lungă istorie de succes electoral, urmată de diviziune internă și implozie spectaculoasă.

Germania se află în centrul furtunii

Cu toate acestea, există o diferență fundamentală de data aceasta, care ar trebui să pună un semn de întrebare oricui îi pasă de stabilitatea politică a Europei: Germania se află în centrul furtunii.

În Finlanda sau Belgia (partidul separatist flamand Vlaams Belang se află în fruntea urnelor) s-ar putea să viraze pe o șină de extremă dreapta. 

Dar, când începe să se întâmple în Germania, totuși, este timpul să începem să complotăm o cale de evacuare.

În ultimul an, sprijinul pentru partidul anti-imigranți și pro-rus „Alternativa pentru Germania” (AfD) aproape sa dublat la peste 20% în sondajul POLITICO, un record.  

Partidul este acum pe locul doi, la doar cinci puncte procentuale în spatele creștin-democraților de centru-dreapta. Pe parcursul verii, AfD a reușit, de asemenea, să-și extindă avantajul față de social-democrații cancelarului Olaf Scholz.

O mare parte din popularitatea recentă a AfD poate fi atribuită luptelor interioare persistente și dezordinei din coaliția lui Scholz cu Verzii și Liberi Democrații. Membrii Alianței au fost în dezacord (și uneori în gâtul celuilalt) cu privire la orice, de la politica climatică la subvențiile pentru protecția copilului, de când au preluat mandatul la sfârșitul anului 2021.  

Migrația – principalul motor al partidelor de extremă dreapta

Acestea fiind spuse, motorul principal al succesului AfD este aceeași problemă care a definit partidele de extremă dreapta din Europa pentru o generație: migrația.

O creștere dramatică a imigrației ilegale a însoțit ascensiunea AfD, alimentând îngrijorarea multora din țară că clasa guvernantă a pierdut complet controlul asupra granițelor Germaniei. 

Poliția germană a arestat aproximativ 43.000 de migranți care încercau să intre ilegal în Germania în acest an – o creștere de peste 50% față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Este o presupunere sigură că mulți alții reușesc. Creșterea, raportată pentru prima dată de cotidianul german Bild, a fost deosebit de puternică la granița Germaniei cu Polonia, unde trecerile au crescut cu peste 140%.

„Am pierdut controlul asupra migrației ilegale”, a declarat Michael Stübgen, din interiorul statului Brandenburg din estul Germaniei, săptămâna trecută.

În același timp, Germania a înregistrat o creștere semnificativă a criminalității violente, care a crescut cu peste 20% anul trecut. 

Mulți germani văd o legătură între creșterea nivelului criminalității și migrație. Potrivit statisticilor poliției, străinii, care reprezintă aproximativ 16% din populația Germaniei de 83 de milioane, au reprezentat aproximativ o treime din toți suspecții de infracțiuni înregistrați în 2022.  

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.