Putin către liderii africani care propun un plan de pace pentru Ucraina: ”Noi tratăm cu respect iniţiativele dumneavoastră”

0
115

Liderii africani l-au presat vineri pe președintele rus Vladimir Putin să continue cu planul lor de pace de a pune capăt războiului din Ucraina și de a reînnoi acordul privind exportul de cereale ucrainene, scrie Reuters.

Deși nu au criticat în mod direct Rusia, intervențiile lor în ziua a doua a summitului de la Sankt Petersburg, prezidat de Putin, au servit drept mesaje clare cu privire la preocupăriile africane privind consecințele războiului.

„Să luăm de exemplu iniţiativa unei serii de state africane pentru a reglementa criza ucraineană. Este o problemă gravă, nu putem să nu o studiem”, a declarat Putin în faţa mai multor înalţi responsabili africani.

„Aceasta înseamnă mult, căci înainte misiunile de mediere erau monopolizate de ţări având o aşa-zisă democraţie avansată. Acum Africa este la fel de pregătită să ajute la rezolvarea unor probleme care par din afara zonei sale de interes prioritar”, a adăugat el, în a doua zi a sesiunii plenare a celei de-a doua ediţii a Summitului Rusia-Africa.

„Noi tratăm cu respect iniţiativele dumneavoastră şi le studiem cu atenţie”, a continuat Putin.

De asemenea, Putin le-a transmis că Rusia îşi va spori livrările de alimente în Africa, inclusiv unele livrări cu de grâne cu titlu gratuit, iniţiativă pe care a anunţat-o în ajun, şi că este interesată de dezvoltarea cooperării militare cu ţările de pe continentul african.

La jumătatea lunii iunie, o delegaţie africană s-a deplasat în Ucraina, apoi în Rusia pentru a-şi propune medierea în conflictul în Ucraina, fără ca totuşi să ajungă la rezultate imediate.

Ucraina respinsese atunci oferta africană, apreciind că ea ar îngheţa conflictul fără să asigure o plecare a trupelor ruse. Kremlinul apreciase la rândul său că planul african era „foarte dificil de pus în aplicare”, asigurând totodată că Putin „îşi manifestase interesul pentru a-l examina”.

Propunerile ţărilor africane prevedeau în special o „detensionare de ambele părţi”, „recunoaşterea suveranităţii” ţărilor aşa cum era recunoscută de ONU şi „garanţii de securitate” pentru toate părţile, notează AFP.

Putin a salutat-o iniţial, recitând o listă de plângeri ale Rusiei împotriva Ucrainei şi Occidentului, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins ideea unei încetări a focului în acest moment, ceea ce ar lăsa sub controlul Rusiei aproape o cincime din teritoriul Ucrainei şi le-ar oferi forţelor ruse timp să se regrupeze.

În a doua zi a summitului Rusia-Africa, Putin a declarat că Rusia este pregătită să furnizeze gratuit unele arme în Africa pentru a spori securitatea pe continent şi să colaboreze mai strâns cu serviciile africane de aplicare a legii şi de informaţii.

Rusia şi-a majorat exporturile agricole şi va rămâne un furnizor de încredere de alimente, a insistat Putin, amintind că Moscova a anulat o datorie de 23 miliarde de dolari, fără a preciza în ce perioadă de timp şi fără a numi ţările implicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.