”Stop bloody Vladdy”. Rușii, puternic cenzurați, protestează cum pot pentru a se opune războiului din Ucraina

0
156

În ziua în care Rusia a invadat Ucraina, Evgheni a mers la un miting împotriva războiului la Sankt Petersburg. Acolo a văzut cum demonstranții au fost bătuți și arestați cu brutalitate și a realizat că este necesară o altă abordare, scrie BBC.

Pe măsură ce războiul s-a intensificat, artistul a găsit o altă modalitate de a-și face auzite obiecțiile: un proiect pe care l-a numit „malenkiy piket”, sau „micul pichet”.

A făcut figuri în miniatură din plastilină, le-a așezat bannere în mâini, le-a fotografiat „protestând” în locații din jurul orașului și a postat rezultatele pe Instagram și a invitat și alți oameni să se alăture mișcării.

A fost o mișcare riscantă. Dacă ar fi fost prins, ar putea risca până la 10 ani de închisoare în temeiul unei noi legi împotriva protestelor împotriva războiului.

În scurt timp, sute de ruși au început să-i trimită fotografii cu propriile lor modele de plastilină care protestează din orașe din toată țara, contribuind la creșterea disidenței subterane împotriva războiului.

Dar statul a intervenit. În martie, Sasha Skochilenko, o altă artistă din Sankt Petersburg, a fost acuzată că a răspândit „știri false” după ce a schimbat etichetele de preț în magazine cu pliante despre devastarea orașului Mariupol de către Rusia.

A fost reclamată de un pensionar, arestată și riscă acum 10 ani de închisoare. Procesul ei este în desfășurare.

O lună mai târziu, un cuplu căsătorit a pus într-un magazin din Sankt Petersburg o jucărie pentru copii cu semnul „nu trage”. Personalul a folosit camerele de supraveghere pentru a-i identifica, ceea ce a dus la arestarea lor și la o amendă în echivalentul a 320 de dolari pentru „că au răspândit povești false despre armata rusă”.

Instagram și multe alte rețele sociale și site-uri de știri au fost blocate în Rusia la scurt timp după începutul războiului, dar mulți ruși folosesc rețele private și criptare pentru a ocoli restricțiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.