26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Războiul Rusiei cu Ucraina accelerează criza climatică globală. Costul climatic echivalează cu emisiile generate de 175 de țări

Costul climatic al primilor doi ani de război al Rusiei împotriva Ucrainei a fost mai mare decât emisiile anuale de gaze cu efect de seră generate individual de 175 de țări, arată cercetările.

Invazia Rusiei a generat cel puțin 175 de milioane de tone de dioxid de carbon, pe fondul unei creșteri a emisiilor din războiul direct, incendiile peisajului, zborurile redirecționate, migrația forțată și scurgerile cauzate de atacurile militare asupra infrastructurii combustibililor fosili, conform celei mai cuprinzătoare analize vreodată a impactului climatic determinat de conflict .

Cele 175 de milioane de tone includ dioxid de carbon, protoxid de azot și hexafluorură de sulf (SF6), cele mai puternice dintre toate gazele cu efect de seră.

Din punct de vedere istoric, guvernele au explicat slab costul climatic al războiului – și al complexului industrial militar în general.

Datele oficiale sunt extrem de neregulate sau inexistente din cauza secretului militar și există un acces limitat pentru cercetători.

Costul economic al gazelor cu efect de seră, care va avea consecințe globale, este și mai puțin înțeles.

Dar, conform noului raport al Inițiativei privind Contabilitatea Războiului pentru Gaze cu efect de seră (IGGAW) – un colectiv de cercetare finanțat parțial de guvernele german și suedez și de Fundația Europeană pentru Climă – Federația Rusă se confruntă cu reparații climatice de 32 de miliarde de dolari factură din primele 24 de luni de război.

Adunarea generală a ONU a spus că Rusia ar trebui să despăgubească Ucraina pentru război, conducând Consiliul Europei să stabilească un registru al daunelor, care va include emisiile climatice.

Activele rusești înghețate ar putea fi folosite pentru a achita costurile.

Estimarea reparațiilor se bazează pe un studiu recent revizuit care a calculat costul social al carbonului la 185 dolari pentru fiecare tonă de emisii de gaze cu efect de seră.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.