25.4 C
București
duminică, mai 26, 2024

Răzbunarea președintelui rus pe „bucătarul” său este un fel de mâncare cel mai bine servită rece

Vladimir Putin va spera ca presupusa asasinare a șefului Wagner, Evgheni Prigojin, să tragă linie după tentativa de rebeliune a grupului de la începutul acestei veri – și să descurajeze alte amenințări la adresa conducerii sale.

Una dintre cele mai emblematice imagini ale revoltei armate a lui Evgheni Prigojin a fost doborârea unui avion militar de către forțele sale care se prăbușește pe Pământ. 

A existat o simetrie îngrozitoare între acea filmare și spectacolul de ieri în care se observă un avion care se prăbușește la nord de Moscova cu Prigojin la bord, sau așa ni se spune. 

Când ne referim la omul numit ”bucătarul lui Putin”, răzbunarea pentru președintele rus a fost într-adevăr un fel de mâncare cel mai bine servit rece, la fix două luni de la revolta grupului Wagner.

Fie că a plănuit detaliile sau le-a lăsat pe seama forțelor sale armate asupra cărora Prigojin și-a îndreptat lovitura de stat, mesajul rămâne același.

Trădarea se plătește

Trădarea se plătește. Putin nu a tolerat niciodată trădătorii și nu a existat niciun motiv să credem că, în final, Prigojin va fi o excepție.

El va spera că presupusul asasinat va trage o linie sub această revoltă jenantă și va descuraja orice alte amenințări și că îi va întări puterea, care a fost slăbită de lovitura de stat eșuată.

Această posibilitate va fi deconcertant pentru ucrainenii care au sperat mai întâi că revolta va semna sfârşitul lui Putin şi apoi, când a eşuat, măcar să-l submineze.

Dar va există în continuare un sentiment de satisfacție în toată Ucraina că Prigojin este cel mai probabil mort.

Wagner în războiul din Ucraina

El a fost omul care a trimis peste granițele lor mii de criminali ai Rusiei, recrutați cu promisiunea libertății, dacă supraviețuiesc șase luni pe front. Au fost trimiși să susțină invazia devastatoare a lui Putin, să ucidă ucraineni și să le distrugă orașele.

Când unul dintre acei condamnați a dezertat la ucraineni, aceștia l-au trimis înapoi, ca parte a unui schimb de prizonieri.

Wagner l-a pedepsit cu forma preferată de execuție a lui Evgheni Prigojin. Capul i-a fost așezat pe un bloc de piatră și apoi zdrobit cu un baros. Actul îngrozitor a fost înregistrat și publicat cu mândrie de către Wagner pe rețelele de socializare.

Acesta este genul de armată privată monstruoasă pe care Prigojin a creat-o și apoi a folosit-p pentru a trimite mercenari violând, jefuind și masacrând în toată Africa, înainte ca Putin să le ceară să-i ajute să-și salveze războiul din Ucraina.

Ei au fost cei mai eficienți luptători ai lui Putin în acest conflict.  Ei au obținut unul dintre singurele succese ale Rusiei – capturarea Bahmutului.

Dar Wagner a fost util armatei ruse atunci când a fost la atac. Rusia este acum concentrată în principal pe apărare. Forțele sale și-au petrecut vara săpând kilometru după kilometru de fortificații și plantând mine de-a lungul unui front de o mie de kilometri.

Aceste apărări se dovedesc până acum inexpugnabile pentru contraofensiva ucraineană. Războiul este în prezent într-o stare de impas.

Ucrainenii se tem că 15% din țara lor va rămâne ocupată pe termen nelimitat.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.