18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024

„Repede și prost”: cum Boeing a favorizat viteza în detrimentul calității și prezintă probleme tot mai mari

Probleme l-au afectat pe producător chiar și după două accidente fatale, iar mulți angajați dau vina pe concentrarea acestuia pe fabricarea avioanelor mai rapid.

În februarie anul trecut, un nou avion Southwest Airlines Boeing 737 Max se afla la unul dintre primele sale zboruri când un sistem automat de stabilizare a părut să funcționeze defectuos, forțând piloții să facă o aterizare de urgență imediat după decolare.

La mai puțin de două luni mai târziu, un avion Alaska Airlines 737 Max cu opt ore de zbor total a fost oprit pentru scurt timp până când mecanicii au rezolvat o problemă cu un sistem de detectare a incendiilor. 

Și în noiembrie, un motor al unui United Airlines 737 Max tocmai livrat s-a defectat la 10.000 de metri, scrie New York Times.

Aceste incidente, pe care companiile aeriene le-au dezvăluit Administrației Federale a Aviației, nu au fost raportate pe scară largă. 

Nu existau indicii că cineva ar fi în pericol și nu era clar cine este responsabilul în cele din urmă pentru acele probleme. Dar din 5 ianuarie, când un panou al unui avion cu reacție Alaska Airlines 737 Max 9 vechi de două luni a explodat în aer, episoade ca acestea au căpătat o nouă rezonanță, ridicând și alte întrebări cu privire la calitatea avioanelor pe care Boeing le produce.

„Există o mulțime de domenii în care lucrurile nu par a fi puse la punct corect”, a spus Joe Jacobsen, inginer și expert în siguranța aviației, care a petrecut mai mult de un deceniu la Boeing și mai mult de 25 de ani la FAA.

Problemele de la Boeing raportate de experții în siguranța aviației

Astfel de rapoarte și interviuri cu experți în siguranța aviației și cu peste două zeci de angajați actuali și foști Boeing, prezintă o imagine îngrijorătoare despre o companie considerată de mult timp apogeul ingineriei americane, scrie New York Times.

Ei sugerează că Boeing se luptă să îmbunătățească calitatea ani de zile după ce două prăbușiri ale avioanelor Max 8 în 2018 și 2019 au ucis aproape 350 de oameni.

Nivelul de experiență al forței de muncă Boeing a scăzut de la începutul pandemiei. 

Procesul de inspecție menit să ofere o verificare vitală a lucrărilor efectuate de mecanicii săi a fost slăbit de-a lungul anilor. Iar unii furnizori s-au străduit să respecte standardele de calitate în timp ce produc piese în ritmul dorit de Boeing.

Sub presiunea de a le arăta autorităților de reglementare, companiilor aeriene și pasagerilor că compania ia în serios ultima sa criză, Boeing a anunțat luni schimbări radicale în conducerea sa. 

Directorul executiv, Dave Calhoun, va pleca la sfârșitul anului, iar Stan Deal, șeful diviziei de avioane comerciale, care produce 737 Max, s-a retras imediat. Președintele companiei, Larry Kellner, a demisionat din această funcție și nu va solicita realegerea în consiliu.

Când a preluat postul de top în ianuarie 2020, Calhoun a spus că este hotărât să îmbunătățească cultura de siguranță a companiei.

A adăugat directori cu expertiză în inginerie și siguranță și a creat un comitet de siguranță în consiliul său. 

Boeing a spus că a crescut numărul inspectorilor de calitate pentru avioanele comerciale cu 20% din 2019 și că inspecțiile pe avion au crescut, de asemenea.

Probleme de lungă durată

După prăbușirea lui Max 8, Boeing și autoritățile sale de reglementare s-au concentrat cel mai mult pe cauza acelor accidente: design și software defecte. 

Cu toate acestea, unii angajați actuali și foști afirmă că problemele legate de calitatea producției au fost, de asemenea, evidente pentru ei la acea vreme și ar fi trebuit să apară și directorilor și autorităților de reglementare.

După accidentul din 5 ianuarie, un audit de șase săptămâni FAA al producției Boeing 737 Max a documentat zeci de lacune în practicile Boeing de control al calității. Agenția a acordat companiei trei luni sau până la sfârșitul lunii mai pentru a aborda problemele legate de controlul calității.

Oficialii federali au urmărit explozia panoului până la fabrica Boeing din Renton, Washington, unde este asamblat 737 Max. 

Potrivit National Transportation Safety Board, panoul a fost îndepărtat, dar părea să fi fost reinstalat fără șuruburi care l-au fixat pe loc. Acest panou este cunoscut sub numele de „dop de ușă” și este folosit pentru a acoperi golul lăsat de ieșirea de urgență.

Actualii și foștii angajați Boeing au spus că incidentul a reflectat probleme de lungă durată. Mai mulți au spus că angajații se confruntă adesea cu presiuni intense pentru a respecta termenele limită de producție, conducând uneori la practici îndoielnice despre care se temeau că ar putea compromite calitatea și siguranța.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.