19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Cine a câștigat și cine a pierdut alegerile UE. Care a fost cea mai mare surpriză

Un lucru este cert după alegerile pentru Parlamentul European de duminică: nu toată lumea va sărbători.

În timp ce dreapta a câștigat putere, verzii și liberalii au avut o noapte grea.

Președintele francez Emmanuel Macron a primit o bătaie atât de mare, încât a dizolvat imediat parlamentul național și a convocat noi alegeri.

Câștigători

Ursula von der Leyen  

Președintele Comisiei Europene a ieșit din votul de duminică cu o posibilă coaliție de socialiști, liberali și propriul Partid Popular European (PPE) de centru-dreapta.

Împreună, aceste trei grupuri – care au susținut-o în timpul actualului ei mandat – se așteaptă să aibă aproximativ 407 de voturi în cameră. 

Deși are nevoie de doar 361 de voturi în Parlament pentru a-și asigura un al doilea mandat, posibilitatea dezertărilor înseamnă că victoria ei nu este încă un acord încheiat. Ea va avea nevoie și de sprijinul liderilor naționali ai Uniunii Europene în Consiliul European. 

Totuși, PPE este bine poziționat pentru a o susține. Manfred Weber, liderul PPE, i-a cerut cancelarului german Olaf Scholz și francezului Macron să o susțină pe von der Leyen încă cinci ani.

PPE a câștigat în Germania, Spania, Polonia, Bulgaria, Slovenia, Luxemburg, Cipru, Letonia, Estonia, Finlanda, Croația și Grecia. De asemenea, au luat șase locuri în Țările de Jos, depășind așteptările.

Giorgia Meloni

Liderul de dreapta italian a câștigat alegerile din Italia, ieșind cu mult înaintea rivalilor ei. Asta o face, alături de polonezul Donald Tusk, unul dintre puținii lideri ai unei țări mari din UE care câștigat detașat alegerile. Ea pare să fi îmbunătățit cota de voturi în comparație cu alegerile din 2022.

Extrema dreapta

Victoria de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen cu „Raliul Național” a fost marea dramă a nopții după ce performanța sa puternică l-a determinat pe Macron să dizolve parlamentul și să organizeze noi alegeri.

Partidele de extremă dreapta au ocupat primul loc și în Austria, la egalitate pe primul loc în Țările de Jos și pe locul doi în Germania și România. Reconquestul lui Éric Zemmour a intrat și el în Parlament. 

Socialiștii 

Deși nu au uimit, partidele de centru-stânga din Europa au menținut linia, ajungând pe locul al doilea în țări mari precum Spania și Italia și pe locul trei în Franța, unde Raphaël Glucksmann pare să fi reînviat centrul-stânga.

Nu menționați totuși Germania, unde socialiștii lui Scholz s-au clasat pe un trist loc trei, în spatele partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania.

Petru Magyar

Un aliat devenit rival al premierului ungar Viktor Orbán, Magyar a devenit fața incontestabilă a opoziției Ungariei, câștigând aproximativ 30% din voturi după ce și-a aruncat pălăria în ring la începutul acestui an.

Roberta Metsola

Președintele maltez al Parlamentului European a obținut partidului său un loc suplimentar, după ce a acumulat peste 87.000 de preferințe. 

Presa malteză a raportat că a devenit candidatul cel mai votat europarlamentar al țării de când țara a aderat la UE. 

Învinși

Emmanuel Macron

Președintele francez a primit o lovitură după ce partidul său a intrat în opoziție, depășind la limită socialiștii pe care se credea că i-a trimis cândva în cimitirul politic.

Candidatul său principal, Valérie Hayer, va șchiopăta înapoi la Bruxelles, după ce a fost depășită în mod clar de contracandidații săi și, nu în ultimul rând, de premierul Gabriel Attal.

Potrivit unui înalt oficial din cadrul partidului Renew, Attal i-a interzis chiar să se urce în trenul de la Paris la Bruxelles duminică seara. 

Olaf Scholz

Social-democrații cancelarului german au fost zdrobiți de creștin-democrații de centru-dreapta și de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania.

Cu doar 14% din voturi, SPD a primit cel mai prost rezultat la alegeri naționale din mai bine de un secol.

Scholz se confruntă cu apeluri din partea centru-dreapta de a face același lucru ca Macron și de a convoca alegeri anticipate.

Verzii

După o performanță puternică în 2019, Verzii s-au oprit în Germania, scăzând de la 21 de locuri la 12, abia s-au văzut în Franța și au obținut zero în Portugalia.

În total, au pierdut aproximativ 20 de locuri într-o noapte sumbră pentru militanții pentru schimbările climatice.

Punând o față curajoasă, unul dintre candidații principali ai partidului, europarlamentarul olandez Bas Eickhout, a spus că Verzii vor încerca să joace un rol „constructiv” în discuțiile de coaliție – adică dacă von der Leyen este interesat să vorbească cu ei.

Viktor Orbán

Liderul naționalist maghiar s-a descurcat mai rău decât se aștepta, după ce s-a confruntat cu o provocare acerbă din partea contracandidatului său.

În timp ce partidul său Fidesz a luat 43,8% din voturi, acesta a fost cel mai prost rezultat vreodată la alegerile pentru Parlamentul European.

Totuși, Bruxelles va urmări dacă își transformă europarlamentarii în grupul naționalist Conservatori și Reformiști europeni, dând un alt impuls lui Meloni.

Matteo Salvini

Partidul Liga a vicepremierului italian, care a primit 34% din voturi în 2019 și care prezidează în prezent grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație, a primit mai puțin de 9% de data aceasta, plasându-l la egalitate cu Forza Italia (care a candidat cu numele regretatului Silvio Berlusconi pe buletinul de vot).

Ciao Salvini.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.