16.4 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

România a primit a doua tranșă din PNRR. Peste 2,7 miliarde de euro au intrat în ţară

Comisia Europeană a efectuat a doua plată de 2,76 miliarde euro către România, aferenți Cererii de plată II din PNRR, anunță vineri Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Comisie Europeană a precizat că plata a fost posibilă datorită îndeplinirii de către România a 49 de jaloane şi de ţinte.

România a primit deja o plată totală de prefinanţare în valoare de 3,7 miliarde euro în decembrie 2021 şi în ianuarie 2022, precum şi un cuantum de 2,6 miliarde euro în octombrie 2022, în urma îndeplinirii celor 21 de jaloane şi de ţinte incluse în prima cerere de plată.

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, fost premier, a transmis, vineri, că miniştrii PNL care au avut de realizat ţinte şi jaloane necesare pentru Cererea II de plată din PNRR ”şi-au îndeplinit cu succes misiunea”.

A doua tranșă din PNRR acoperă reforme-cheie în domeniile tranziției ecologice și digitale, cum ar fi adoptarea legii privind decarbonizarea și intrarea în vigoare a legii privind guvernanța serviciilor de cloud computing desfășurate în sectorul public.

Reformele prezentate de România

De asemenea, România a prezentat reforme pentru a îmbunătăți punerea în aplicare a politicilor publice, pentru a promova turismul și cultura, pentru a dezvolta resursele umane din sectorul sănătății, pentru a îmbunătăți colectarea impozitelor și sustenabilitatea pensiilor, pentru a moderniza infrastructura sistemului de învățământ, precum și pentru a consolida independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției.

Avizul Comitetului economic şi financiar cu privire la cererea de plată a României a pregătit terenul pentru adoptarea de către Comisie a unei decizii privind plata fondurilor legate de cele 49 de jaloane şi de ţinte care au fost evaluate ca fiind îndeplinite în mod satisfăcător.

Planul general de redresare şi rezilienţă al României va fi finanţat prin granturi şi împrumuturi în valoare de peste 29 de miliarde de euro..Cuantumurile plăţilor efectuate către statele membre sunt publicate în Tabloul de bord privind redresarea şi rezilienţa.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.