35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

România se ”răzbună clar” pe Austria pentru veto-ul privind Schengen. Țara noastră ar fi blocat accesul Austriei la NATO

”România se răzbună deliberat pe Austria și blochează participarea acesteia la reuniunile NATO”, afirmă publicația Kurier.

Sursa citată mai transmite că demersul țării noastre este „o răzbunare clară” pentru veto-ul Austriei la aderarea României la spațiul Schengen.

Doi ofițeri austrieci așteaptă de săptămâni întregi la Bruxelles să primească acreditarea în cadrul alianței NATO, scrie Kurier, preluând informații publicate de alte două site-uri de știri, Salzburger Nachrichten și Oberosterreichische Nachrichten.

Accesul este blocat de România, care a cerut timp de gândire, mai menționează articolul din Kurier, spunând că în mod clar este vorba de represalii pentru veto-ul guvernului federal austriac la aderarea României la spațiul Schengen.

România nu comentează acuzațiile

Delegația României la NATO nu a dorit să comenteze pe această temă, iar un purtător de cuvânt al NATO a subliniat aprecierea Austriei ca partener de lungă durată al NATO și a spus: „Contăm pe România și Austria pentru a rezolva orice problemă bilaterală care ar putea afecta activitatea ofițerilor austrieci din posturile NATO”, potrivit articolului din Kurier.

Ca răspuns la o anchetă APA de sâmbătă, Ministerul de Externe de la Viena a spus că România a cerut mai mult timp, adică prelungirea perioadei de tăcere până la jumătatea lunii octombrie, pentru decizia sa de a trimite voluntar doi ofițeri din Forțele Armate austriece la NATO.

Regulamentul spune că toți cei 31 de aliați NATO ar trebui să fie de acord cu desfășurarea voluntară.

„Nu a fost stabilită o legătură cu problema aderării la Schengen”, a continuat Ministerul de Externe din Austria. Ministerul Apărării de la Viena „a stabilit contactul cu birourile NATO relevante prin intermediul reprezentanței militare de la Bruxelles”, adăugând că este în „contact strâns” cu Ministerul de Externe și cu Cancelaria Federală de la Viena.

Deși Austria nu este membră NATO, este ancorată în alianță prin „Parteneriatul pentru Pace” și operațiunile conduse de NATO, cu un mandat al Consiliului de Securitate al ONU.

Participarea Austriei la reuniunile NATO a fost blocată de Turcia ani de zile începând din 2016. Contextul la acea vreme era vetoul austriac asupra negocierilor de aderare la UE ale Ankarei.

În 2018, ministrul de externe Karin Kneissl (FPÖ) de atunci a reușit să determine Ankara să pună capăt părții civile a blocadei. Abia în 2022, Ministerul de Externe de la Viena a confirmat că cooperarea dintre Austria și NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace va fi pe deplin posibilă.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.