12.6 C
București
luni, aprilie 22, 2024

Rusia câștigă mai puțin din petrol și cheltuiește mai mult pe război. Până acum, sancțiunile funcționează ca o otravă lentă

Destabilizarea valorii rublei a scos la iveală o crăpătură în economia fortăreață a președintelui Vladimir Putin, o vulnerabilitate remediată rapid de echipa economică a Kremlinului într-o mișcare care a permis monedei să-și recapete forțele, scrie AP.

Cu toate acestea, patch-ul – o creștere de urgență a ratei dobânzii – nu poate ascunde dilema din inima economiei ruse: cum să finanțați armata fără a submina moneda națională și a supraîncălzi economia cu o inflație corozivă și jenantă din punct de vedere politic.

Viața la Moscova prezintă o fațadă a normalității, în ciuda sancțiunilor ample legate de războiul din Ucraina și de plecarea a sute de companii occidentale de renume.

Locurile în aer liber la restaurantele și barurile de pe populara stradă Bolshaya Nikitskaya au fost pline cu rezidenți bine îmbrăcați, bucurându-se de vremea plăcută din august. 

Mall-urile nu s-au schimbat la prima vedere, dar acolo unde Zara și H&M au fost cândva, cumpărătorii găsesc noi mărci de îmbrăcăminte Maag și Vilet.

Iar vânzătorul de gogoși Krunchy Dream ar putea fi ușor confundat cu Krispy Kreme care a stat cândva în locul său în mall-ul Evropeisky, chiar și branding-ul este similar. În absența Apple Pay, băncile oferă autocolante cu un cip care permite plata prin mobil.

Indicatoarele economice cheie sunt, de asemenea, în intervale normale. Șomajul este scăzut, creșterea economică este mai bună decât se așteptau mulți, iar inflația este moderată conform standardelor rusești – la 4% în iulie – deși avand un impact mare pentru cei cu venituri limitate.

Ce spun oamenii de rând

Oamenii din Moscova – unde critica la adresa armatei poate duce la închisoare, unii și-au oferit doar prenumele – au exprimat un amestec de neliniște și resemnare.

Pensionarul Vladimir Cheremesyev, în vârstă de 68 de ani, a amintit că necazurile de după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 au fost amânate cu câțiva ani.

„Cred că, deși sunt pensionar și nu am prea multe venituri”, a spus Cheremesyev, „dar există anxietate – uneori îmi crește tensiunea arterială”.

Alții au observat că prețurile se schimbau constant.

Yuliana, un antreprenor de 38 de ani, a fost mai îngrijorată: „Starea noastră s-a deteriorat brusc, nu e bine. … Nu se va sfârși azi sau mâine și nici poimâine. Cred că mai mult de o generație va plăti pentru această poveste.”

Pentru companiile care au nevoie de provizii, apelează la alternative.

Andrei Lavrov, proprietarul clinicii stomatologice Smile Atelier, a spus că a fost nevoit să obțină suturi și silicon din Asia pentru că folosește „destul de multe” materiale de import.

„Dar, apropo, nu s-a întâmplat niciun dezastru”, a spus el. „Dacă ceva nu mai este furnizat, atunci este ușor înlocuit prin canale paralele.”

Unele suturi de fabricație rusă sunt „materiale de foarte înaltă calitate”, a spus el, în timp ce industria locală își remarcă slăbiciunea: „Se face o anumită înlocuire”.

Cum încearcă Rusia să evite sancțiunile

Totuși, importurile în Rusia își revin pe măsură ce mărfurile vin prin țările din apropiere, cum ar fi Kazahstan și Armenia, evitând sancțiunile. Cheltuielile guvernamentale pentru programele militare și sociale răspândesc numerar către oameni și companii, care folosesc o parte din aceștia pentru produsele importate.

Unele lovituri aduse economiei sunt evidente, în special industria auto după ce producătorii occidentali și-au abandonat afacerile din Rusia. Dar importurile de vehicule din China câștigă teren.

Călătoriile în străinătate sunt dureros de costisitoare și limitate de interzicerea vizelor și a companiilor aeriene, deși bogații se descurcă ca întotdeauna, iar cei cu venituri modeste nu și-ar fi putut permite oricum.

Petrolul nu mai este cheia

Când vine vorba de presiunea asupra rublei, Rusia, unul dintre cei mai mari furnizori de petrol din lume, câștigă mai puțin din vânzarea petrolului din cauza sancțiunilor occidentale. Aceasta reduce excedentul comercial al țării, deoarece oamenii și companiile ruse cumpără și mai multe produse din străinătate.

Câștigurile mai mari din exporturi decât cele cheltuite pe importuri susțin de obicei rubla. În timp ce surplusul comercial în scădere a determinat moneda să scadă constant, Moscova a profitat de situație, deoarece un curs de schimb mai slab ajută de fapt guvernul să-și plătească facturile.

Asta pentru că dolarii câștigați din petrol pot fi schimbați cu o sumă mai mare de ruble pentru a le cheltui pe agențiile guvernamentale, salariile muncitorilor și pensii.

Însă moneda Rusiei a scăzut prea mult după placul Kremlinului – sub 100 de ruble pentru un dolar pe 14 august, un nivel important din punct de vedere psihologic. 

Aceasta a determinat banca centrală să efectueze o majorare de urgență a ratei dobânzii de 3,5 puncte procentuale, menită să reducă cererea locală de importuri. Moneda a crescut la 92 pentru un dolar în zilele următoare creșterii ratei, dar a scăzut constant de atunci; s-a tranzacționat la 96 pentru un dolar miercuri.

Efecte pe termen lung

Creșterea ratelor dobânzilor pentru a impulsiona rubla „afectează economia privată – sau partea economiei care nu este legată de război și industriile de apărare – astfel încât să rămână suficiente resurse pentru ca războiul să continue”, a spus Janis Kluge, un Expert în economie rusă la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate din Berlin.

„Este o prioritate clară a guvernului care pompează resurse în război în detrimentul bunăstării gospodăriilor”, a spus el.

Pe termen lung, alegerile lui Putin vor eroda creșterea economică și vor pune mai mult stres asupra rublei, a spus Kluge. Fără investiții străine necesare pentru a face bunuri complexe, Rusia va produce mai puțin din ceea ce are nevoie singură și va importa mai mult.

„Și asta va însemna că în viitor, cetățenii ruși nu își vor putea permite același nivel, același stil de viață ca în anii trecuți”, a spus Kluge.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.