26.4 C
București
joi, iulie 25, 2024

Rusia se amestecă în alegerile din Moldova și vrea să o îndepărteze pe Maia Sandu, susțin aliații occidentali

Moscova s-a angajat în operațiuni hibride pentru a îndepărta guvernul pro-UE al Republicii Moldova și pentru a readuce națiunea est-europeană pe orbita sa, a susținut o coaliție de națiuni occidentale.

O declarație publicată joi de Canada, Regatul Unit și Statele Unite a acuzat Rusia că „încearcă să submineze instituțiile democratice ale Republicii Moldova în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din octombrie și a unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE”.

Trioul de țări a acuzat Kremlinul că îi susține pe candidații din opoziție care se opun președintelui Maia Sandu și că „agită critici la adresa guvernului și a partidului politic al actualului președinte al Republicii Moldova, pentru a incita la proteste”.

Tacticile au inclus „răspândirea minciunilor” cu privire la situația actualului guvern, care anul trecut și-a asigurat statutul de candidat al Uniunii Europene pentru țară, și promovarea politicienilor pro-ruși, inclusiv criminalul condamnat Ilan Șor.

Șor a fost sancționat de UE anul trecut pentru presupusa sa implicare într-un complot de „destabilizare” a țării.

Îi trimitem clar Moscovei semnalul că optăm pentru alegeri libere

„Prin dezvăluirea complotului Kremlinului, îi trimitem clar Moscovei semnalul că optăm pentru alegeri libere și corecte și că nu vom tolera încercările sale de a se amesteca și de a submina procesele democratice”, au spus cele trei țări.

„Îndemnăm Kremlinul să renunțe la aceste eforturi de subminare a democrației Moldovei și de a-i respecta suveranitatea și rezultatele alegerilor libere, corecte și independente”.

Moldova și aliații săi occidentali au tras un semnal de alarmă în ultimele luni cu privire la eforturile Rusiei de a destabiliza țara.

Anul trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele de informații de la Kiev au  descoperit un plan rusesc de a răsturna guvernul lui Sandu și de a-și instala propriul regim de proxy pentru a controla țara.

Așa cum a făcut cu Ucraina, Rusia a căutat să mențină Moldova în sfera sa de influență autodeclarată, în timp ce guvernul de la Chișinău a căutat să stabilească legături mai strânse cu restul Europei.

Kremlinul a răspuns la acțiunile occidentale a Moldovei lansând tipul de război hibrid pe care l-a condus împotriva Kievului din 2014 până la începutul invaziei sale pe scară largă în 2022.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.