Să nu enervăm China! UE pregătește o abordare ”moderată” față de relațiile cu Beijingul 

0
107

Cu Rusia care le suflă în ceafă, liderii europeni sunt pregătiți să-și atenueze abordarea față de China la un summit de la Bruxelles.

Pentru liderii europeni reuniți joi la Bruxelles, întrebarea cum să se ocupe de rivalitatea pe termen lung cu puterea economică a Chinei pare o problemă pe care ar prefera să o pună în așteptare, scrie Politico.

Guvernele UE încă încearcă să stabilească cât de departe trebuie să meargă în ruperea relațiilor sensibile de afaceri cu Beijingul pentru a evita repetarea dependenței dezastruoase a blocului de Rusia – după ce dependența lor de Moscova pentru aprovizionarea cu energie a fost expusă critic de invazia Ucrainei de către Vladimir Putin. 

Dar, în ciuda agresiunii economice de la Beijing și a echivocului cu privire la războiul din Ucraina, unele dintre cele mai mari puteri ale Europei doresc acum să reducă tonul față de Chinei. 

Un oficial est-european a observat că în zilele premergătoare summitului de joi, unele guverne vest-europene au încercat să dilueze și mai mult abordarea din declarații „deja plictisitoare” – doar pentru a se asigura că „nu vor enerva China”.

UE se bazează pe China pentru exporturi în valoare de 230 de miliarde euro pe an

Pentru politicienii europeni, întrebarea cum să abordeze relația cu Beijing este una incomodă. Ei sunt sub presiunea Washingtonului pentru a-și proteja economiile împotriva expunerii la capriciile Partidului Comunist Chinez și pentru a lua în serios riscurile de securitate ale alianței continue a lui Xi Jinping cu Putin. În același timp, întreprinderile din UE se bazează pe China pentru exporturi în valoare de 230 de miliarde euro pe an. 

Germania încearcă să își urmărească interesele comerciale în China, în timp ce Franța a fost sceptică în a urma abordarea SUA, care a fost să crească presiunea asupra Beijingului și să limiteze expunerea Occidentului la influența chineză asupra lanțurilor critice de aprovizionare. 

Dar există semne că relațiile dintre puterile occidentale și Beijing s-au dezghețat în ultimele săptămâni. 

Berlinul și Parisul l-au găzduit săptămâna trecută pe noua mâna dreaptă a lui Xi, premierul Li Qiang, pentru turneul său internațional de debut.

În zilele premergătoare summitului Consiliului European, un consens se contura treptat în favoarea păstrării păcii diplomatice cu Beijingul, cel puțin deocamdată. 

Cea mai recentă versiune a declarației de încheiere a summit-ului, datată miercuri și văzută de POLITICO, a fost mai puțin ostilă în tonul său față de Beijing, în comparație cu alte declarații recente venite de la Bruxelles.

În ceea ce privește legăturile China-Rusia, cel mai recent proiect a afirmat că liderii UE cer Beijingului „să preseze Rusia să-și oprească războiul de agresiune și să-și retragă imediat, complet și necondiționat trupele din Ucraina”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.