19.2 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Se împlinesc 60 de ani de când a devenit operaţional „telefonul roşu” între Washington şi Moscova. Pentru ce a fost creat

”Telefonul roșu” a fost creat cu scopul de a preveni riscurile declanşării accidentale a unui război nuclear, precum şi pentru a facilita comunicarea între liderii sovietici şi americani, cele două super-puteri ale „Războiului Rece”.

Această linie telefonică Washington-Moscova a devenit unul dintre cele mai cunoscute sisteme de comunicaţii de nivel superior din istoria modernă, fiind operaţional din 30 august 1963.

Nevoia unei linii directe de comunicaţie între liderii sovietici şi cei americani a apărut în urma crizei rachetelor din Cuba, din octombrie 1962, când cei doi protagonişti ai disputei postbelice au fost la un pas de a declanşa un război nuclear.

Această linie de comunicaţii directă a avut un rol însemnat în stabilirea dialogului între Washington şi Moscova în timpul crizelor internaţionale care au urmat.

În iunie 1962, referindu-se la această nouă facilitate de comunicare, preşedintele SUA, John F. Kennedy (1961-1963), declara: „Această epocă a evenimentelor care se desfăşoară cu repeziciune necesită o comunicare rapidă şi demnă de încredere, în momente de criză”.

El sublinia că „telefonul roşu” era: „… primul pas către reducerea riscului unui război care ar decurge dintr-un accident sau o greşeală de calcul”.

Primul mesaj test pentru configurarea acestui sistem de comunicare rapidă, sigură şi fără interpretări greşite între cele două puteri, a fost transmis la data de 30 august 1963: ”Vulpea ageră cafenie a sărit peste spatele câinelui leneş 1234567890”, conform NBC.

”Telefonul roșu” folosit pentru prima data în 1967

Kremlinul a folosit prima dată „telefonul roşu” în 1967, în timpul războiului arabo-israelian de şase zile, pentru a preveni posibile neînţelegeri între grupurile navale ale flotei sovietice de la Marea Neagră şi Flota a şasea americană, care s-au apropiat periculos una de cealaltă în Marea Mediterană.

Conform unor surse apropiate evenimentelor derulate, legătura directă de comunicaţie între liderii celor două mari puteri ar fi fost folosită în: 1963 – asasinarea preşedintelui american Kennedy; 1967 – Războiul de şase zile; 1971 – Războiul dintre India şi Pakistan; 1973 – Războiul Yom Kippur; 1974 – invazia turcă a Ciprului; 1979 – Războiul sovietic-afgan; 1981 – ameninţarea cu invazia sovietică a Poloniei; 1982 – invazia israeliană a Libanului; 1991 – Războiul din Golf; 2003 – după războiul din Irak, etc.


Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.