16.4 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

Șeful diplomației UE: Rusia lasă în urmă crime de război de proporţii comparabile doar cu cele din al Doilea Război Mondial

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, spaniolul Josep Borrell, Rusia lasă în urmă „crime de război de proporţii istorice comparabile doar cu cele din al Doilea Război Mondial”, scrie EFE.

Într-un interviu pentru ziarul spaniol El Pais, citat de EFE, Borrell trece în revistă, printre alte teme, războiul din Ucraina, lovitura de stat din Niger sau rolul Chinei.

Preşedintele rus Vladimir „Putin îşi sacrifică poporul şi armata pentru supravieţuirea sa personală şi politică”, consideră Borrell, referitor la conflictul despre care preşedintele rus presupunea că va fi un „război fulger”, dar care după 18 luni „nu a reuşit să încheie invazia Ucrainei”, lăsând în urmă „distrugerea sistematică a acelei ţări”.

Putin a primit reversul

„Războiul a împins definitiv Ucraina în tabăra în care Putin nu ar fi vrut să fie”, comentează Borrell, deoarece „războaiele accelerează istoria” şi, fără el, candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană „ar fi durat ani de zile”.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei europene analizează rolul Chinei, ţară pe care o consideră „un adevărat actor geopolitic, în timp ce Rusia este ca o benzinărie al cărei proprietar deţine bomba atomică”.

Şi, deşi „China este mult prea importantă pentru a fi ignorată, dar şi pentru a încerca o izolare a sa”, pentru Borrell este necesar un dialog care „să permită cooperarea în soluţionarea problemelor comune” şi care să nu contribuie „la o polarizare a sistemului internaţional care să ducă la o lume bipolară”.

Şeful diplomaţiei UE s-a referit şi la lovitura militară din Niger, pentru care „este nevoie de soluţii africane la probleme africane”.

În acest sens, Borrell apreciază că „războaiele asimetrice şi neregulate nu se vor câştiga în Sahel dacă nu se câştigă bătălia pentru dezvoltare” şi nu dă atenţie posibilităţii ca lovitura militară să fie rezultatul unei conspiraţii ruse, deşi, în opinia sa, Rusia „profită de situaţie”.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.