25.4 C
București
duminică, mai 26, 2024

Studiu: Alegătorii sunt sceptici cu privire la corectitudinea alegerilor. Revine ideea unui ”lider puternic”, nedemocratic

Alegătorii din 19 țări, inclusiv din trei dintre cele mai mari democrații din lume, sunt sceptici în privința faptului că alegerile lor politice sunt libere și corecte, iar mulți sunt în favoarea unui lider puternic, nedemocratic, potrivit unui studiu.

Raportul Institutului Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală, sau International IDEA, a concluzionat că „instituțiile democratice nu fac față așteptărilor oamenilor”.

Organizația care are 35 de membri promovează democrația în întreaga lume.

„A trecut vremea ca percepțiile oamenilor să fie centrate în conversații despre viitorul democrației; această analiză este un prim pas mic, dar important către acest efort”, a scris organizația din Stockholm.

Sondajele au avut o marjă de eroare de 2-4%, iar numărul de respondenți din fiecare țară a fost în jur de 1.500.

Singura excepție au fost Insulele Solomon, unde populația mică înseamnă că aveau un eșantion reprezentativ de 526 de persoane, a spus IDEA.

În 17 țări, mai puțin de jumătate dintre oameni sunt mulțumiți de guvernele lor, a constatat International IDEA. Sondajul a inclus trei dintre cele mai mari democrații – Brazilia, India și Statele Unite.

În alte opt țări, „mai mulți oameni au păreri favorabile despre „un lider puternic care nu trebuie să fie condus de parlament sau alegeri””, a spus institutul, adăugând că India și Tanzania se remarcă ca țări „cu niveluri relativ ridicate de sprijin pentru un „lider puternic”.

Doar în patru țări „majoritatea simte că se descurcă mai bine din punct de vedere economic decât părinții lor”, potrivit studiului de 95 de pagini intitulat „Sondajul privind percepțiile democrației”.

Acesta a adăugat că, în majoritatea țărilor, minoritățile au mai multe îndoieli cu privire la credibilitatea electorală decât altele.

Populația mai săracă este mai predispusă aprobe performanța guvernului – înclusiv în România

Cei mai săraci din Brazilia, Columbia, România și Sierra Leone sunt mai predispuși să aprobe performanța guvernului decât restul populației, a spus IDEA.

Când vine vorba de sistemele judiciare, în 18 țări „mai puțin de jumătate dintre oameni cred că instanțele „întotdeauna” sau „deseori” oferă acces la justiție”.

Irakienii au mai multă încredere în accesul la justiție (28% „întotdeauna” sau „des”) decât americanii (26%). Danemarca este singura țară în care majoritatea oamenilor consideră că instanțele oferă adesea sau întotdeauna acces egal la justiție, a spus IDEA.

Raportul său s-a bazat pe sondaje efectuate în Brazilia, Chile, Columbia, Danemarca, Gambia, India, Irak, Italia, Liban, Lituania, Pakistan, România, Senegal, Sierra Leone, Insulele Solomon, Coreea de Sud, Taiwan, Tanzania și Statele Unite. state.

Sondajele au fost realizate de YouGov și GeoPoll și au fost făcute fie prin telefon, fie prin internet anul trecut, cu excepția Indiei unde a fost realizat în ianuarie.

International IDEA a fost fondată în 1995. A fost concepută pentru a „identifica diferențele importante, dar adesea neglijate, între evaluările și atitudinile diferitelor grupuri legate de democrație”.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.