12.6 C
București
luni, aprilie 22, 2024

Studiu: Investitorii români se numără printre străinii care cumpără cele mai multe case de vacanță în Spania

Tot mai mulţi cumpărători îşi îndreaptă atenţia, în contextul economic şi politic actual, către locuinţele de vacanţă din Spania şi Portugalia, potrivit unui studiu realizat de un start-up-ul proptech european.

Cercetarea analizează investiţiile în casele secundare din Europa de Sud-Vest, în era post-COVID.

Astfel, studiul comparativ realizat de start-up-ul Directimo arată că Spania este preferată de investitorii români.

Totodată, o analiză publicată de Idealista relevă faptul că investitorii români se numără printre străinii care cumpără cele mai multe case în Spania.

În ceea ce priveşte locuinţele de vacanţă, Costa del Sol a înregistrat, în 2022, cea mai mare creştere a investiţiilor străine (22%), generând o creştere de 11,7% a capitalului.

În timp ce alte pieţe consacrate, precum Coasta de Azur, întâmpină provocări în sectorul proprietăţilor de vacanţă, regiunile Portugaliei reprezintă o nouă opţiune pentru investiţiile în casele secundare, oferind o alternativă solidă la Costa del Sol.

„Incertitudinea economică din Europa privind piaţa bursieră şi sectorul imobiliar tradiţional, alimentată de inflaţie şi conflictul din Ucraina, i-a determinat pe investitori să îşi îndrepte atenţia către locuinţele de vacanţă din sud-vestul Europei. Dorinţa de a se bucura de un stil de viaţă remote premium sau de lux contribuie la această decizie”, susţin autorii studiului.

Costa del Sol, Spania, a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere a investiţiilor străine, depăşind pieţe consacrate în sectorul proprietăţilor de vacanţă, precum Coasta de Azur. Regiunile Portugaliei reprezintă o alternativă nouă şi solidă pentru investiţiile în casele secundare şi de vacanţă.

Investitorii români se află în topul celor interesaţi de pieţele de vacanţă

Analiza Directimo vizează pieţele de vacanţă din sud-vestul Europei, zone preferate inclusiv de către investitorii români, care se numără în topul celor interesaţi de o astfel de achiziţie.

Cercetarea mai relevă faptul că, la sfârşitul lunii august 2023, preţurile pe unele insule europene au crescut cu până la 30%.

„Gradele mari de ocupare înregistrate prin Airbnb în zonă oferă o oportunitate suplimentară pentru veniturile din chirii, ajungând până la un net de 5%. Acest fapt duce la o rentabilitate medie anuală a capitalului de 17%, cu un potenţial de creştere de până la 20% în proiectele noi”, arată cercetarea.

Totodată, regiunile Portugaliei au devenit o opţiune atrăgătoare pentru investiţii în case secundare şi de vacanţă, reprezentând o alternativă solidă la Costa del Sol. În special, Faro (Algarve) a înregistrat o creştere impresionantă a capitalului de 13%, în timp ce Lisabona a cunoscut o stagnare.

O zonă foarte atractivă din punct de vedere istoric pentru casele de vacanţă premium şi de lux, sudul Franţei se află într-un moment de cotitură în care trebuie să demonstreze capacitatea de a continua să atragă noi proiecte şi investitori într-un ritm similar cu cel al altor regiuni europene, asigurând în acelaşi timp o rentabilitate de două cifre a capitalului.


Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.