16.4 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

Studiu: Poluarea este prima ameninţare mondială la adresa sănătăţii omului, mai mare ca tabagismul sau consumul de alcool

Poluarea atmosferică reprezintă un risc mai mare la adresa sănătăţii mondiale – prin boli pulmonare, cardiace şi cancer – decât fumatul sau consumul de alcool, arată un studiu al Institutul Politicii Energetice al Universităţii din Chicago (EPIC).

Potrivit acestui raport EPIC privind calitatea aerului la nivel mondial, poluarea cu particule fine – emise de către vehicule cu motor, industrie şi incendii – reprezintă ”cea mai mare ameninţare externă la adresa sănătăţii publice” mondiale, scrie AFP.

Însă, în pofida acestei constatări, fondurile alocate luptei împotriva poluării aerului reprezintă abia  fracţiune infimă din cele dedicate bolilor infecţioase, se subliniază în raport.

Poluarea cu particule fine creşte riscul dezvoltării unor probleme pulmonare, cardiace, accidente vasculare cerebrale (AVC) sau cancere.

O respectare permanentă a pragului expunerii la particule fine stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar permite o creştere a speranţei de viaţă mondiale cu 2,3 ani, estimează EPIC, pe baza datelor colectate în 2021.

Prin comparaţie, consumul de tutun reduce în medie speranţa de viaţă mondială cu 2,2 ani, iar malnutriţia infantilă şi maternă cu 1,8 ani.

Asia Şi Africa

În Asia de Sud, regiunea din lume cea mai afectată de poluarea atmosferică, efectele asupra sănătţii publice sunt foarte pronunţate.

Potrivit unei modelizări realizae de către EPIC, locuitorii Bangladeshului – unde nivelul mediu de expunere la particule fine este evaluat la 74 de grame pe metrul cub – ar putea câţtiga 6,8 ani speranţă de viaţă, dacă nivelul poluării ar scădea la 5 grame pe metrul cub – nivelul recomandat de către OMS.

Capitala Indiei, New Delhi, este ”cel mai poluat megalopolis din lume”, cu un nivel mediu anual de 126,5 grame pe metrul cub.

În schimb, China ”a făcut progrese remarcabile în lupta împotriva poluării atmosferice”, lansată în 2014, declară AFP directoarea EPIC a programelor privind calitatea aerului Christa Hasenkopf.

Poluarea medie a aerului în China a scăzut cu 42,3% în perioada 2013-2021, însă rămâne de şase ori mai mare decât pragul recomandat de OMS.

Dacă aceste progrese ar continua în timp, populaţia chineză ar urma să câştige în medie 2,2 ani de speranţă de viaţă, evaluează EPIC.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.