33.9 C
București
luni, iulie 22, 2024

Summitul BRICS s-a deschis evidențiind diviziunile interne. Putin vrea ”de-dolarizarea”, iar Xi crede că va schimba istoria

Summitul ţărilor emergente BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) s-a deschis marţi la Johannesburg.

Liderii BRICS s-au întâlnit marți pentru a pune la cale viitorul bloc al națiunilor în curs de dezvoltare, dar diviziunile au reapărut înaintea unei dezbateri critice asupra unei potențiale extinderi a grupului, informează Reuters.

Tensiunile crescute în urma războiului din Ucraina și rivalitatea crescândă a Beijingului cu Statele Unite au împins China și Rusia – al cărui președinte Vladimir Putin a participat virtual la întâlnire – să caute să consolideze BRICS.

Aproape 40 de ţări au depus cereri de aderare sau şi-au exprimat interesul de a se alătura „Clubului celor cinci”, care produce un sfert din bogăţia mondială şi găzduieşte 42% din populaţia lumii. Iran, Argentina, Bangladesh şi Arabia Saudită se numără printre aspiranţi.

„Acest lucru arată că familia BRICS câştigă în importanţă, statură şi influenţă în lume”, a subliniat preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa la finalul primei zile a summitului, care se desfăşoară până joi. Cele cinci ţări sunt acum „motoare puternice de creştere globală”, a continuat el.

”Cursul istoriei va fi modelat de alegerile pe care le vom face”

„Chiar acum, schimbările mondiale se desfăşoară într-un mod cum nu s-a mai întâmplat niciodată, aducând societatea umană într-un moment critic”, a transmis preşedintele Chinei, Xi Jinping, la un forum de afaceri organizat cu ocazia BRICS.

„Cursul istoriei va fi modelat de alegerile pe care le vom face”, a mai spus el. Xi a lipsit însă de la eveniment, în ciuda prezenţei acolo a omologilor Cyril Ramaphosa din Africa de Sud, a preşedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi a premierului indian Narendra Modi.

Remarcile sale au fost rostite de ministrul chinez al comerţului, Wang Wentao, şi nu a fost imediat clar de ce Xi, care a avut o întâlnire cu gazda Ramaphosa mai devreme în cursul zilei, nu a participat la eveniment, notează Reuters.

Pe de altă parte, comentariile preşedintelui brazilian Lula da Silva din Brazilia au subliniat o divergenţă de viziune în cadrul blocului, despre care analiştii politici spun că se luptă de mult timp să îşi formeze o viziune coerentă asupra rolului său în ordinea globală.

„Nu vrem să fim o contrapondere la G7, G20 sau la Statele Unite”, a declarat marţi Lula într-un mesaj transmis pe reţelele sociale din Johannesburg.

„Vrem doar să ne organizăm”, a adăugat el. „Vrem să ne aşezăm la masa negocierilor pe picior de egalitate cu Uniunea Europeană şi Statele Unite”, a subliniat preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.

Putin vrea de-dolarizare

În timp ce o potenţială extindere a BRICS rămâne în suspensie, promisiunea grupului de a deveni un campion al lumii în curs de dezvoltare şi de a oferi o alternativă la o ordine mondială dominată de naţiunile occidentale bogate găseşte deja rezonanţă.

Dincolo de chestiunea extinderii, stimularea utilizării monedelor locale ale statelor membre în tranzacţiile comerciale şi financiare pentru a diminua dependenţa de dolarul american se află, de asemenea, pe agenda summitului.

„Procesul obiectiv şi ireversibil de de-dolarizare a legăturilor noastre economice capătă amploare”, a declarat Putin, din Rusia, într-o declaraţie preînregistrată.

Organizatorii sud-africani spun că nu se va discuta însă despre o monedă comună a BRICS, o idee lansată de Brazilia ca alternativă la dependenţa de dolar.

Economia Rusiei se luptă cu sancţiunile occidentale din cauza războiului purtat de Moscova în Ucraina. Putin este vizat de un mandat de arestare internaţional pentru presupuse crime de război în Ucraina şi nu a venit personal la reuniune. El este reprezentat la summit de ministrul său de externe Serghei Lavrov.

Moscova a respins acuzaţia adusă lui Putin de Curtea Penală Internţională (CPI) ca fiind scandaloasă şi a declarat că demersul nu are nicio semnificaţie juridică, deoarece nu este membră a CPI. Cu toate acestea, Africa de Sud este membră, ceea ce înseamnă că ar fi fost obligată să îl aresteze dacă ar fi venit la Johannesburg.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.