12.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024

„Sunt doar carne de tun”: Rusia desfășoară batalioane de pedeapsă la fel ca pe vremea lui Stalin

Recruți beți. Soldați insubordonați. Condamnați. Ei se numără printre sutele de infractori militari și civili care au fost comasați în grupuri sub numele de „Storm-Z” și trimiși în prima linie în Ucraina, scrie Reuters.

Puțini trăiesc pentru a-și spune povestea, au spus oamenii.

Storm-Z, sunt doar carne de tun”, a spus un soldat obișnuit de la unitatea armată nr. 40318, care a fost desfășurat în apropierea orașului aprig contestat Bahmut din estul Ucrainei în mai și iunie, informează Reuters.

El a spus că a oferit tratament medical unui grup de șase sau șapte luptători Storm-Z răniți pe câmpul de luptă. Soldatul a afirmat că un ordin a fost dat de un comandant – al cărui nume nu-l cunoștea – de a părăsi oamenii. 

El a spus că nu știe de ce comandantul a dat ordinul, dar a susținut că acesta simbolizează modul în care luptătorii Storm-Z erau considerați de ofițeri de o valoare mai mică decât trupele obișnuite.

Soldatul, care a cerut anonimatul pentru că se temea să fie urmărit penal în Rusia pentru că a discutat public despre război, a spus că simte simpatie pentru situația dificilă a trupelor Storm-Z: „Dacă comandanții prind pe cineva cu miros de alcool, atunci îl trimit imediat în echipele Storm-Z”.

Rusia nu neagă existența trupelor Storm-Z

Mass-media rusă controlată de stat a raportat că există echipe Storm-Z, că au luat parte la lupte intense și unii dintre membrii lor au primit medalii pentru curaj, dar nu a dezvăluit cum sunt formate sau pierderile pe care le au.

Reuters a alcătuit un raport cuprinzător despre modul în care echipele sunt formate și desfășurate, vorbind cu mai multe surse cu cunoștințe directe despre ceea ce se întâmplă.

Ca și soldatul de la unitatea nr. 40318, cele 13 persoane intervievate – care includ și patru rude ale membrilor Storm-Z, precum și trei soldați din unitățile obișnuite care au interacționat cu echipele – au cerut cu toții anonimatul, invocând teama de represalii. 

Reuters a verificat identitățile tuturor luptătorilor implicați folosind dosarele judiciare, conturile de pe rețelele de socializare sau vorbind cu familiile lor.

”Carne de tun”

Echipele Storm-Z, fiecare cu aproximativ 100-150 de persoane și încorporate în unități ale armatei obișnuite, au fost de obicei trimise în părțile cele mai expuse ale frontului și suferă adesea pierderi grele, potrivit Reuters.

Echipele Z luptă pentru a respinge o contraofensivă ucraineană în est și sud.

Trei dintre cei cinci luptători Storm-Z intervievați de Reuters și rudele altor trei luptători Storm-Z, au descris coșmarul prin care au trecut o mare parte din echipele lor distruse.

Un luptător, condamnat pentru furt, care a fost recrutat din închisoare, a declarat că dintr-un batalion de 120 de bărbați din unitatea sa, 15 au reușit să rămână în viață, restul au fost uciși sau răniți în luptele de lângă Bakhmut în iunie.

Echipele Storm-Z sunt utile pentru ministerul rus al apărării, deoarece pot fi desfășurate ca infanterie consumabilă, potrivit Conflict Intelligence Team, o organizație independentă care urmărește războiul. 

„Luptătorii Storm sunt doar trimiși în cele mai periculoase părți ale frontului, în apărare și în atac”, a declarat grupul, pentru Reuters.

În timp ce ministerul rus al apărării nu a recunoscut niciodată crearea de unități Storm-Z, primele rapoarte despre existența lor au apărut în aprilie, când Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank din SUA, a citat ceea ce spunea că părea a fi un raport militar privind formarea echipelor.

Există un precedent istoric pentru infractorii militari care sunt comasați în unități de luptă; în 1942, când Armata Roșie se retragea dintr-un avans nazist, liderul sovietic Josef Stalin le-a ordonat soldaților care au intrat în panică sau și-au părăsit posturile să formeze „batalioane de pedeapsă” dislocate în cele mai periculoase părți ale frontului, conform unui decret pe care l-a semnat.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.