12.4 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Țara care ocupă cele mai multe locuri în ”top 50 cele mai bune restaurante din lume”

Nu ai fi departe dacă ai spune că Italia sau Franța sunt țările cu cele mai bune restaurant din lume din acest an.

Dar nu, această distincție revine Spaniei, unde șase restaurante au câștigat onoruri în această vară pe lista ”Celor mai bune 50 de restaurante din 2023”.  

(Italia a avut cinci, iar Franța a avut patru, la fel ca și Peru).

Spania are o moștenire culinară profundă și bogată și o istorie de zeci de ani cu denumirea de „cel mai bun restaurant din lume”. Celebrul restaurant El Bulli, care s-a închis în 2011, a câștigat locul 1 de cinci ori, începând din 2002, când a debutat lista.

Câțiva bucătari ai restaurantelor spaniole, onorați cu premiile din acest an – unde Spania a ocupat locurile 2, 3 și 4, plus încă trei în top 50 – s-au pregătit la El Bulli sub conducerea lui Ferran Adrià, un pionier al gastronomiei moleculare (sau cocina de vanguardia, așa cum preferă să o numească Adrià).

Pregătirea și influența lui Adrià s-au extins cu mult dincolo de granițele Spaniei.

Bucătarul José Andrés, care a jucat un rol important în introducerea bucătăriei spaniole în rândul restaurantelor din SUA, s-a instruit la El Bulli timp de trei ani, înainte ca o neînțelegere cu Adrià să-l determine să plece la New York în 1991 și apoi să se stabilească la Washington, DC unde și-a înființat propriul grup de restaurante, inclusiv minibarul cu două stele Michelin.

Andrés s-a întors recent în Spania cu cele trei fiice ale sale americane – Carlota, Inés și Lucía – pentru a filma un serial în șase părți despre cele mai bune restaurante din țară.

Disfrutar | Barcelona

(Nr. 2 printre cele mai bune 50 de restaurante din lume din Europa)

Disfrutar, care înseamnă „a se bucura”, este condus de trei bucătari care s-au cunoscut și s-au pregătit la El Bulli: Mateu Casañas, Oriol Castro și Eduard Xatruch.

„Acești trei tipi de aici sunt ca cei trei mușchetari. Sunt unul pentru toți și toți pentru unul. Și să vă spun că aceste trei creiere, care lucrează împreună, ar trebui să fie ilegale”, a glumit Andrés.

Meniurile de degustare cu preparate despre care restaurantul spune că au o „identitate marcantă mediteraneană” în prezent încep de la 255 de euro, fără băuturi. 

Sunt disponibile două meniuri de degustare – unul cu creații care au devenit ofertele clasice ale restaurantului – cum ar fi pesto multisferic cu fistic și anghilă – și un meniu „de festival” cu preparate create pentru sezonul curent. Disfrutar are două stele Michelin.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.