33.9 C
București
luni, iulie 22, 2024

Tu în cine ai încredere: guvern sau mediul de afaceri. Ce spun indicatorii din peste 20 de țări

Este comunitatea de afaceri o ”forță a binelui” în lume și trebuie protejată de guvernele prea zeloase? Sau este invers, iar guvernele protejează oamenii prin capitalism în fază târzie?

Cea mai nouă ediție a Edelman Trust Barometer dezvăluie în ce țări oamenii tind să ofere mai multă încredere guvernelor sau mediului de afaceri.

Katharina Buchholz de la Statista raportează că, potrivit sondajului de la sfârșitul anului 2022, sud-africanii prețuiasc afacerile în detrimentul guvernului fiind pe primul loc în clasamentul celor 28 de națiuni incluse în eșantion, România nu a fost înclusă.  

Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că încrederea în guvern este foarte scăzută în țară. Guvernele de aici au trecut prin numeroase scandaluri de corupție în ultima vreme, pe care unii le-au descris chiar drept  „lovituri de stat”, iar doar 22 la sută din oameni au încredere în Guvern.

Combinat cu încrederea medie a țării în mediul privat de 62 la sută, aceasta a condus în continuare la cel mai mare scor net de încredere în companii din sondaj, la 40 la sută. Mexic a obținut un scor similar, dar prin mijloace diferite. Încrederea netă mare a țării în afaceri este creată de încrederea scăzută spre medie în guvern și de o încredere ridicată în afaceri. În 2022, încrederea în afaceri din țară a fost cu 24% mai mare decât încrederea în guvern.

Statele Unite au înregistrat un scor mediu pentru ambele valori, dar cu o încredere în guvern ceva mai scăzută, iar afacerile au obținut un scor pozitiv net de 13%.

Alte țări în care încrederea în guvern și încrederea în afaceri au fost evaluate la egalitate au avut tendința de a avea o poziție destul de neutră față de ambele. Aceste locuri includ Germania și Suedia, precum și Canada și Franța.

Națiunile în care încrederea în guvern a crescut între timp au arătat o tendință de a avea mare încredere în ambele comunități.

Acesta a fost cazul Chinei, unde companiile se bucură de un rating de încredere de 84%, iar guvernele de 89%. În Arabia Saudită, aceste cifre au fost de 73% și 83%, rezultând o încredere netă în guvern de 10%.

Alte țări în care guvernele opresive au dominat deseori încrederea cetățenilor lor au fost Singapore și Emiratele Arabe Unite.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.