13.9 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Tu mergi la vot? De ce prezența la vot este cea mai mare provocare electorală a Parlamentului UE

Campania electorală a UE se apropie cu viteză — dar vor decide europenii să voteze într-un număr mare?

În timpul ultimelor alegeri din mai 2019, personalități de rang înalt din UE au celebrat un rezultat istoric – 50,7% dintre alegătorii eligibili au votat, cea mai mare rată de participare din peste două decenii.

Manfred Weber, șeful Partidului Popular European conservator, a declarat că rezultatul arată o „întărire clară a Parlamentului European” care ar spori „ credibilitatea și legitimitatea instituției”.

Europarlamentarul verde olandez Bas Eickhout a numit-o un semn că „aceste alegeri contează cu adevărat pentru Europa”.

„Alegerile din 2019 au fost un punct de cotitură”, a declarat Philipp Schulmeister, director pentru campanii în Parlamentul European. „A fost începutul unei schimbări pe care mă aștept să o continue în 2024.”

Schulmeister a susținut că evenimente precum Brexit, criza migrației și Covid i-au făcut pe alegători să ia notă de impactul UE asupra vieții lor de zi cu zi și de beneficiile aderării țării lor la UE.

„Prin aceste crize, oamenii au învățat că Uniunea Europeană – dacă acționăm împreună – poate oferi rezultate în momentele în care este nevoie”, a spus Schulmeister.

„Există o dezbatere extinsă asupra Europei și asupra modului în care deciziile Europei influențează viața de zi cu zi a oamenilor”, a adăugat el.

„A devenit aproape imposibil să discutăm aproape orice politică sau problemă politică fără noțiunea de Uniunea Europeană și, prin urmare, de Parlamentul European.”

Prezența la vot: o problemă de lungă durată

Dacă 2019 a fost într-adevăr începutul unei noi ere a participării democratice europene, ar fi o schimbare de proporții istorice, dar academicienii sunt precauți.

„Creșterea” participării în 2019 – așa cum a fost adesea prezentată – trebuie să fie în mare măsură temperată”, a spus Camille Kelbel, profesor asociat de științe politice la Universitatea Catolică din Lille.

Sursa: POLITICO

Ea a subliniat o scădere a prezenței la vot în opt țări, iar unele dintre cele mai mari creșteri au fost în țări precum Polonia și Slovacia, unde prezența la vot a fost istoric foarte scăzută.

Prezența la vot a scăzut la fiecare vot organizat între 1979 – când cetățenii UE au votat pentru prima dată la alegerile pentru Parlamentul European – și 2014, când a atins un minim istoric de 42,6 la sută.

Aceste cifre ridică o adevărată problemă de legitimitate pentru un forum care reprezintă aproape 450 de milioane de oameni din 27 de țări, care este responsabil pentru adoptarea unei legislații care le afectează viața de zi cu zi, de la agricultură la comerț și mediu.

Reformele tratatelor UE care au extins puterile adunării trebuiau să „facă Parlamentul mai important, prin urmare politica UE mai proeminentă și, în cele din urmă, să sporească prezența la vot”, a spus Kelbel.

Votul contează

Motivul? Deși competența Parlamentului European ar fi crescut, mulți încă nu cred că votul contează.

„Cetăţenii, partidele politice şi mass-media consideră că alegerile europene sunt mai puţin importante decât alte concursuri electorale”, a spus Kelbel.

„Există… mai puțin în joc, așa că mai puțin motiv pentru a merge la vot”.

Kelbel a adăugat că atunci când cetățenii se mobilizează, deseori o fac pe probleme naționale, mai degrabă decât europene.

Ea a explicat că alegătorii pot merge la urne pentru a „trimite un semnal guvernului lor național” – sau partidul de guvernământ ar putea folosi votul pentru a-și demonstra popularitatea.

Mulțimea alegătorilor UE nu este nici cea mai diversă.

Kelbel a remarcat că „oamenii mai tineri, mai defavorizați din punct de vedere social și mai puțin educați votează mai puțin”.

Ea a subliniat că acest lucru este valabil pentru toate alegerile, dar în special pentru cele pentru Parlamentul European, deoarece aceste grupuri, care „s-ar putea să se simtă deja „în afara jocului” din cauza lipsei lor percepute de competență în alegerile naționale, sunt susceptibile să fie simtă același lucru și despre alegerile europarlamentare” în acest caz.

„Mulți percep UE ca fiind prea îndepărtată și prea complicată”, a spus ea.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.