13.9 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Ucraina, ironică la adresa României, după incidentul cu drona: ”Avem nevoie de acţiuni simple, nu de tăcerea mieilor”

 

Mihailo Podoliak, consilier la Preşedinţia ucraineană, a transmis vineri, pe Twitter, un scurt comentariu în legătură cu controversa iscată de presupusa cădere pe teritoriul românesc a unei drone ruseşti, scrie News.ro.

„Desigur, nimeni nu se aşteaptă ca NATO să invoce articolul 5 şi să intre în război cu Rusia din cauza unei cutii metalice căzute pe un câmp românesc. Nu este cazul”, spune Mihailo Podoliak.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus, joi, că România a informat alianţa despre fragmentele găsite în judeţul Tulcea, dar NATO nu are niciun indiciu că resturile de drone găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenţionat lansat de Moscova împotriva României.

Făcând aluzie la o altă ocazie – în februarie 2023 – când versiunea autorităţilor ucrainene, care susţineau că rachete ruse au traversat spaţiul aerian al României. a fost contrazisă de Bucureşti, Podoliak acuză lipsa de reacţie şi spune că:

„Rusia îşi permite să folosească spaţiul aerian al României şi al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei pentru un singur motiv: pentru că există tăcere”.

Ironii la adresa României

Consilierul prezidenţial ucrainean sugerează României o atitudine mai curajoasă: „Poate că merită să articulezi mai ferm inadmisibilitatea de a încălca propriul spaţiu aerian?” – se întreabă retoric Podoliak, cu o doză de ironie.

El sugerează Bucureştiului şi cum ar trebui să reacţioneze într-un astfel de caz: „De exemplu, prin declararea disponibilităţii de a doborî aceste rachete şi drone pe o anumită rază pentru a-ţi proteja graniţele”.

Podoliak propune, în consecinţă, ca în zonele de frontieră să fie desfăşurare sisteme suplimentare de apărare aeriană ca un mijloc de a apăra şi Ucraina, şi ţările vecine ei.

„În cele din urmă, punctul cheie este că este necesar să ajutăm Ucraina cât mai curând posibil cu sisteme suplimentare de apărare aeriană, să le desfăşurăm în zonele de frontieră. Acest lucru va creşte semnificativ securitatea ţărilor care se învecinează cu Ucraina şi va limita capacităţile speculative şi provocatoare ale Rusiei”, arată Podoliak.

„Avem nevoie de acţiuni simple, nu de „tăcerea mieilor”…”, încheie consilierul prezidenţial, punctele de suspensie din finalul postării sale pe Twitter.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.