35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Ucraina va primi avioane F-16. Olanda şi Danemarca vor livra ”după îndeplinirea condiţiilor pentru transfer”

La două zile după ce SUA au dat undă verde, premierul olandez Mark Rutte a oficializat duminică, angajamentul ţării sale şi al Danemarcei de a livra avioane de luptă F-16 Ucrainei, relatează Le Monde.

„Ţările de Jos şi Danemarca se angajează să transfere avioane F-16 Ucrainei odată ce vor fi îndeplinite condiţiile pentru un astfel de transfer”, a declarat Mark Rutte, alături de Zelenski, care a venit duminică într-o vizită surpriză, aterizând la o bază aeriană din Eindhoven.

Într-un mesaj pe X (fostul Twitter), preşedintele ucrainean a confirmat că Olanda va livra 42 de avioane de luptă, „care vor fi transferate Ucrainei după ce piloţii şi inginerii noştri îşi vor termina pregătirea”, a precizat Zelenski.

Aceste avioane „vor fi folosite pentru a ţine teroriştii ruşi departe de oraşele şi satele ucrainene”, a adăugat el.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat sâmbătă că instruirea piloţilor ucraineni pentru a opera F-16 deja a început, dar a adăugat că va dura cel puţin şase luni şi posibil mai mult pentru a instrui şi inginerii şi mecanicii.

Instruirea avea loc în Danemarca şi România

Instruirea va avea loc în Danemarca şi România, au declarat oficialii unei coaliţii de 11 ţări care participă la acest efort.

Ucraina, care vrea ca mai multe zeci de piloţi să fie instruiţi, a declarat săptămâna trecută că nu se aşteaptă să poată folosi avioane F-16 în această toamnă sau iarnă.

Forţele armate olandeze trec de la avioanele F-16 la noile avioane de luptă F-35. Potrivit cifrelor Ministerului olandez al Apărării, Olanda are în prezent 24 de F-16 operaţionale, care vor fi scoase din uz până la jumătatea anului 2024. Alte 18 avioane fabricate de Lockheed Martin sunt disponibile în prezent pentru vânzare, dintre care 12 au fost vândute provizoriu.

Sâmbătă, Zelenskiy s-a aflat în Suedia, unde a discutat despre posibilitatea de a primi şi avioane Gripen.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.