26.4 C
București
joi, iulie 25, 2024

„Ultimatumurile nu funcționează cu Ucraina” – șeful de cabinet al lui Zelenski răspunde propunerii de pace a lui Putin

Kievul nu va răspunde la ultimatumuri, a declarat sâmbătă principalul consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, reacționând la propunerile înaintate de Kremlin pentru a rezolva războiul din Ucraina.

„Nu va exista niciun compromis privind independența sau integritatea teritorială”, a declarat Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, jurnaliștilor la summitul pentru pace din Ucraina de la Bürgenstock, în timp ce delegația ucraineană, condusă de Zelenski, se pregătea să se întâlnească cu țările participante.

„Ultimatumurile nu funcționează cu Ucraina, iar oamenii noștri au dovedit asta pe câmpul de luptă în ultimii doi ani”, a spus Yermak.

Declarațiile sale au venit după ce președintele rus Vladimir Putin a emis vineri o nouă propunere pentru începerea negocierilor de pace în conflict, pe care Moscova l-a început în februarie 2022.

Cu doar o zi înainte de conferința de pace, la care Rusia nu a fost invitată, Putin a articulat cererile Rusiei de pace: Ucraina trebuie să renunțe la toate cele patru regiuni din care Rusia le ocupă, să se demilitarizeze și să renunțe la aspirațiile sale de a se alătura alianței de apărare NATO.  

„De îndată ce Kievul este de acord să se retragă complet din Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie și începe acest proces, suntem gata să începem negocierile”a spus Putin vineri.

Putin a cerut, de asemenea, ca Occidentul să ridice toate sancțiunile împotriva Rusiei și ca pretențiile Moscovei asupra teritoriilor Crimeei, Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson să fie recunoscute la nivel internațional.

„Dacă Kievul și Occidentul refuză, își vor asuma întreaga responsabilitate pentru mai multe vărsări de sânge”, a spus Putin.

Dar Ucraina i-a respins propunerea. La summit, Kievul plănuiește să discute cu reprezentanții a 92 de țări și a opt organizații internaționale pentru a lucra la un plan comun privind modul de a aduce la viață formula de pace în 10 pași a Ucrainei, a spus Yermak.

Chiar dacă Rusia și China nu au fost prezente, Yermak a numit în continuare summitul o victorie datorită participării largi de pe toate continentele lumii.

Primul summit se concentrează pe doar trei puncte: siguranța nucleară și alimentară și întoarcerea prizonierilor ucraineni și a copiilor răpiți de Rusia.

Dar Ucraina intenționează să treacă prin toate cele 10 puncte cu partenerii până la următoarea conferință de pace, la care ar putea fi invitată Rusia.

„Când planul comun este gata, căutăm posibilitatea de a-l prezenta Rusiei”, a spus Yermak.

„Asta se poate întâmpla în timpul celui de-al doilea summit”.

Data următorului summit pentru pace nu este încă stabilită.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.