18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Un gigant farmaceutic spune Europei că medicamentele pentru slăbit vor economisi bani şi salva vieţi

Compania farmaceutică daneză Novo Nordisk îşi propune să convingă guvernele europene să plătească pentru medicamentul său pentru obezitate Wegovy, destinat persoanelor supraponderale scrie Reuters.

Comentariile CEO-ului Lars Fruergaard Jorgensen au fost cele mai detaliate de până acum cu privire la strategia producătorului de medicamente de extindere în Europa, unde majoritatea țărilor au sisteme publice de sănătate.

”În Europa, am urmări să obţinem rambursare pentru acei pacienţi cu cel mai mare IMC, care au comorbidităţi şi, poate, de asemenea, pentru cei mai puţin norocoşi din punct de vedere socio-economic, a declarat el la un eveniment Reuters Newsmaker, adăugând că astfel de oameni sunt adesea ”dintre cei care consumă cel mai mare cost în sistemele de sănătate.

Wegovy este primul medicament lansat pe piaţă într-o nouă clasă de medicamente extrem de eficiente pentru slăbit.

Medicamentul duce la o pierdere medie în greutate de aproximativ 15%

Folosit împreună cu modificările dietei şi exerciţiile fizice, duce la o pierdere medie în greutate de aproximativ 15%.

Medicamentul auto-injectat a transformat evaluarea de piaţă a Novo, ale cărei acţiuni au crescut cu aproximativ 165% de la lansarea Wegovy în SUA, în urmă cu doi ani.

De asemenea, a captat atenţia pacienţilor, a investitorilor şi chiar a celebrităţilor.

La începutul acestei luni, producătorul danez de medicamente şi-a majorat pentru a doua oară previziunile privind profitul şi vânzările pentru întregul an.

Jorgensen a spus că Novo Nordisk, acum a doua cea mai valoroasă din Europa, se află pe un teritoriu neexplorat.

”Aceasta este o situaţie foarte neobişnuită pentru o companie farmaceutică, deoarece, de obicei, atunci când lansaţi medicamente, aveţi o populaţie relativ bine definită pe care o veţi deservi, a spus Jorgensen.

”Avem de-a face cu poate un miliard de pacienţi din întreaga lume”, a spus el, adăugând că ”ar fi nevoie de câţiva ani” până când compania să poată satisface întreaga piaţă.

Piața obezităţii ar putea avea o valoare de până la 100 de miliarde de dolari

Analiştii estimează ca piaţa obezităţii ar putea avea o valoare de până la 100 de miliarde de dolari pănă la sfârşitul deceniului, pe măsură ce cursa pentru dezvoltarea medicamentelor de slăbit se încălzeşte.

Partea leului poate fi revendicată de liderii Novo şi rivalul său din SUA Eli Lilly and Co.

Amgen, Pfizer şi companiile biotehnologice mai mici dezvoltă, de asemenea, medicamente pentru slăbire.

De la lansarea sa în iunie 2021, Wegovy a zburat de pe rafturile Statelor Unite, unde mai mult de 40% din populaţie este obeză.

Dar Novo a avut dificultăţi să ţină pasul cu cererea, chiar dacă a adăugat o capacitate de producţie.

Această experienţă, împreună cu lansările ulterioare în Danemarca şi Norvegia, au învăţat compania că este esenţial să lucreze cu autorităţile sanitare pentru a aduce Wegovy la pacienţii care au cea mai mare nevoie, deoarece guvernele nu vor putea plăti pentru toţi cei din populaţia lor care sunt obezi, pentru a lua medicamentul.

”Putem vedea că cererea pentru medicament este atât de puternică, încât de fapt trebuie să fim mai hotărâţi în ceea ce priveşte modul în care ajungem la pacienţii la care am dori să ajungem şi cum colaborăm cu sistemele de sănătate, a spus Jorgensen.

Dar până acum se pare că mulţi oameni sunt dispuşi să plătească din propriile buzunare pentru Wegovy, a adăugat el.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.