Ungaria vrea să poată exporta produse din petrol provenit din Rusia pentru încă un an. Ce va cere Uniunii Europene

0
91

Ungaria va cere Uniunii Europene prelungirea cu un an a unei scutiri de la sancţiunile împotriva Rusiei, care să permită rafinăriei Slovnaft, parte a grupului MOL, să exporte produse rafinate din petrol rusesc către Republica Cehă.

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto a declarat, după o întâlnire cu ministrul de Externe al Slovaciei, că grupul energetic maghiar MOL are nevoie de încă un an pentru a finaliza investiţiile la rafinăria sa slovacă Slovnaft, care ar permite o trecere suplimentară la ţiţeiul non-rus, scrie Reuters.

”Este nevoie de continuarea acestor investiţii cu încă un an, prin urmare solicităm UE să prelungească cu un an scutirea de la sancţiuni care le permite MOL şi Slovnaft, care face parte din grup, să exporte produse rafinate din petrol rusesc în Cehia”, a declarat Szijjarto într-o conferinţă de presă.

MOL deţine rafinării în Ungaria şi Slovacia fără ieşire la mare, ambele fiind alimentate de segmentul sudic al conductei Drujba.

Slovacia primeşte aproape tot ţiţeiul său din Rusia prin conducta Druşba, dar intenţionează să reducă proporţia în acest an.

Preşedintele şi directorul general al MOL, Zsolt Hernadi, a declarat pentru Reuters, în aprilie, că MOL plănuieşte să finanţeze parţial investiţiile tehnologice de 500-700 de milioane de dolari necesare pentru a diversifica aprovizionarea rafinăriilor Danube şi Slovnaft, în afara petrolului Urals, cu fonduri UE.

”Ne-am dori să putem decide în mod liber, la sfârşitul anului 2025, când, cât şi ce tip de petrol vrem să trimitem în ce rafinărie… până la sfârşitul lui 2025, începutul lui 2026”, a spus Hernadi într-un interviu.

Anul trecut, doar aproximativ 5% din aprovizionarea cu petrol a Slovnaft a fost non-rusă, dar ponderea va creşte la aproximativ 30%-35%, sau 2 milioane de tone, până la sfârşitul lui 2023, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.